Koningin brengt streekbezoek aan Noord-Brabant (met fotoserie en video)
TILBURG – In de regio Tilburg was het vandaag even een minikoninginnedag. Koningin Beatrix bracht een streekbezoek aan Noord-Brabant en deed Waalwijk, Tilburg, Hilvarenbeek en Reusel aan. Maar ze kwam niet in de eerste plaats om te zwaaien, maar om haar kennis te verdiepen. Protest bleef niet uit.
De vlaggen bij de moderne vloerbedekkingfabriek van Desso in Waalwijk wapperen. De rode loper ligt uit. Alles is aangeveegd als de koningin om 10 uur arriveert. Natuurlijk krijgt de koningin bloemen bij aankomst. Dit keer niet van een kind, maar van Wilma van Orsouw. Zij is vandaag precies 12,5 jaar in dienst bij Desso.
Desso besteedt veel aandacht aan duurzaam produceren van tapijt en kunstgras, legt directielid Stef Kranendijk uit aan de koningin. ”Cradle to Cradle” heet dat: alle producten worden gemaakt van materialen, die makkelijk opnieuw gebruikt kunnen worden als grondstof voor nieuwe producten. In het productieproces maakt Desso gebruik van zonne- en windenergie. Het bedrijf levert aan scholen, bedrijven, luchtvaartketens, hotels. Voor de een stevige vloerbedekkingtegels, voor de ander hoogpolig tapijt.
De koningin wil er alles van weten. Of het tapijt echt zo geluidabsorberend is als de manager zegt, want in haar paleis helpt de hoogpolige vloerbedekking die er ligt, niet goed. Ze geeft de directie nog een advies mee over een grondstof. ,We ontvangen graag koninklijke adviezen”, reageert de bestuursvoorzitter.
In de grote productiehallen draaien de machine door. Bij de uitgang krijgt de vorstin een stukje tapijt mee. Ontworpen door de door haar geliefde kunstenaar Mark Mulder. Het hele kleed wordt binnenkort nabezorgd.
Bij Scholengemeenschap De Rooi Pannen in Tilburg stijgt de spanning. De koningin is er bijna. De school heeft een eigen winkelcentrum voor de leerlingen, met een echte Emté-supermarkt, DIO-drogisterij, Primera, Eurowinkel en andere zaken. Hier kunnen de leerlingen de praktijk oefenen onder begeleiding. De koningin krijgt uitleg in de bistro van het winkelcentrum en ziet hoe de leerlingen de zaak runnen. Ze wil weten of het centrum geen concurrentie oplevert voor de middenstanders in de stad. Willen de scholieren zelf ondernemer worden? ,Ja, dat wil ik zeker proberen, maar het is een moeilijke tijd.” Een leerlingmanager van een winkel vertelt over de problemen waar ze tegen aanloopt. De koningin vraagt door en kijkt geïnteresseerd rond in de shops.
Aan de andere kant van Tilburg ontmoet koningin Beatrix een oude bekende en vertrouweling: oud-premier Lubbers. Hij ontvangt de koningin als voorzitter van het Stichtingsbestuur van de Tilburg Universiteit. Samen met de rector magnificus en de bestuursvoorzitter leidt hij de koningin het Dante Gebouw van de universiteit binnen.
Elf studenten van de School voor Mode uit Tilburg hebben voor de gelegenheid kleding ontworpen. De studenten lieten zich inspireren door de idealen van Marga Klompé van wie de koningin straks een beeld onthult. De rooms-katholieke Klompé (1912-1986) was de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Een krachtdadige vrouw die de enige vrouwelijke Minister van Staat tot nu toe is.
Er is ook een bijzondere band tussen Klompé en de koningin. In 1951 werd zij benoemd tot lid van een eventuele raad van voogdij over prinses Beatrix voor het geval koningin Juliana zou overlijden voordat Beatrix achttien jaar was. En bij de inhuldiging van de koningin in 1980 droeg zij de Grondwet waarop de vorstin de eed aflegde in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Met een zwaai onthult de koningin het beeld van.
De universiteit heeft het trouwens druk vandaag. President Ellen Johnson Sirleaf van Liberia is er ook. Zij spreekt deze middag de Dies-oratie uit: het is vandaag de 85e ‘geboortedag’ van de universiteit. Ook ontvangt zij een eredoctoraat van Tilburg University. Het is dubbel feest aan de Brabantse academie.
De bus met de koningin draait de weg naar Hilvarenbeek op. In die plaats staan de vaandeldragers van de gilden klaar op het centrale plein. Ze bewijzen haar de hoogste eer. Niemand, maar dan ook niemand anders dan de koningin mag over de op de grond gestreken vaandels lopen. Zo gebeurt het als de koningin over het Vrijthof naar het gemeentehuis van de Brabantse plaats wandelt.
Het is een gezellige drukte rond de grote Petruskerk. Veel vlaggen. Een vaandel met een afbeelding van koningin Juliana. Het publiek is enthousiast. De harmonie zorgt voor de gebruikelijke koninginnedaggezelligheid.
De koningin gebruikt in het stadhuis de lunch. Een select gezelschap schuift bij haar aan. Vanmiddag wacht nog een programma. In Reusel. De landbouw staat centraal.
Als de koningin dat nog niet wist, weet ze het na het bezoek aan het dorp Hooge Mierde wel. Daar staat een groepje milieu- en dierenactivisten met grote spandoeken bij het gemeenschapshuis. ”Schone schijn”, ”Reusel = varkensterreur” en ”Veeoverschot ziekmakend” schreeuwen de letters op de doeken. Het protest is vredig, maar de boodschap is duidelijk.
In deze regio is veel ruimte voor de intensieve veehouderij. Dat zorgt voor spanningen tussen de boeren en de inwoners. In het gemeenschapshuis gaat de koningin daarom in gesprek met beide partijen. De koningin wil weten wat er speelt, zeker als partijen tegenover elkaar staan. Het gesprek vindt achter gesloten deuren plaats. Dat biedt de koningin de gelegenheid door te vragen en echt te weten te komen welke belangen tegenover elkaar staan. Zo kan ze de nieuwe minister die verantwoordelijk is voor landbouw of milieu weer van advies voorzien als dat nodig zou zijn.
De gemoederen zijn flink verhit in de regio. De Partij voor de Dieren stelde eerder deze week zelfs Kamervragen over het bezoek dat koningin Beatrix. Fractievoorzitter Marianne Thieme wilde weten wie er aanwezig zijn bij een rondetafelgesprek over de intensieve veehouderij. Stel je voor dat er geen dierenactivist of milieupleiter aan zou schuiven.
Ook bij Van der Borne aardappelen in Reusel, tegen de grens met België, laat de koningin zich voorlichten over de laatste ontwikkelingen in de agrarische sector. ”Van der Borne aardappelen”. Dat klinkt nuchter en gewoon. Achter de naam schuilt echter een hightechbedrijf. De familie doet aan precisielandbouw door inzet van geavanceerde technieken op het gebied van sensoring, telemetrie, satellietbeelden en –navigatie. Doordat er een exact beeld beschikbaar is van de percelen en de groei van het gewas, is het mogelijk zeer precies te mesten en bestrijdingsmiddelen toe te passen. Gevolg hiervan is een maximaal rendement van de teelt met een minimale inzet van brandstof, meststof en bestrijdingsmiddelen.
Later roemt de koningin Beatrix de innovatie en het ondernemerschap in Noord-Brabant. In de provincie zijn veel mensen die de moed hebben om nieuwe ideeën te lanceren, zo zei ze vrijdag na afloop van het streekbezoek. De vorstin uitte zich positief over genetische modificatie van aardappelen. Daar zitten positieve kanten aan, zoals het uitbannen van ziektes.
In Reusel staan inmiddels honderden mensen achter de hekken bij de markt. De stemming zit erin. IJssalon Matteo deelt speciaal voor deze dag gemaakt oranje ijs uit. De Koningin wandelt over de markt via het laantje met linden naar het gemeentehuis. Reusel doet net alsof het koninginnedag is. Dat mag ook. Zo vaak komt de koningin niet in deze hoek van het land.