Synode PKN stemt in met nieuwbouw Hydepark in Doorn
LUNTEREN – De generale synode van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft vrijdag ingestemd met de bouw van een zogeheten ”huis van de kerk” op landgoed Hydepark in Doorn. Het plan vergt een investering van ruim 11 miljoen euro.
Het huis van de kerk moet het huidige conferentiecentrum en het F. D. Roosevelthuis, het aangepaste vakantiecentrum voor zorgbehoevenden, op het landgoed vervangen. Het Roosevelthuis wordt in het huis van de kerk onder één dak gebracht met „de conferentie- en trainingsactiviteiten van Hydepark.”
In reactie op een amendement van diaken A. W. van der Vlies (classis Dordrecht), besloot het moderamen het besluitsvoorstel aan te passen. Van der Vlies stelde voor een substantiële bijdrage van de Federatie van Diaconieën te vragen in de lening van maximaal 10 miljoen euro. „Gedacht kan worden aan een orde van grootte van 30 tot 40 procent.” Aan het besluitsvoorstel „te komen tot een onderbouwde visie op het in eigen beheer hebben van een conferentie- c.q. trainingscentrum, met retraitemogelijkheid en het landgoed als geheel”, werd hierna toegevoegd: „waarbij gerekend wordt op een substantiële bijdrage in de lening van diaconieën.”
Het plan stuitte aanvankelijk op veel weerstand. Scriba dr. A. J. Plaisier reageerde hierop door te stellen dat de permanente educatie van predikanten op Hydepark moet plaatsvinden, zoals de synode eerder besloot. „Die plek is geschikter dan het Landelijk Dienstencentrum in Utrecht.” Verder stelde hij dat het huis „een diaconaal, toerustend en bezinnend gezicht” moet hebben.
Haaije Feenstra, directeur van de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk, voegde eraan toe dat hij het voorstel met overtuiging kon verdedigen, vanwege de kostenberekeningen die zijn gemaakt. Uiteindelijk stemden slechts zeven van de 132 aanwezige synodeleden tegen het plan.
De synode vergaderde ook over de instelling van de functie van een zogenoemde pastor pastorum. Er waren nogal wat synodeleden die een mentor van predikanten een goede optie vonden. Anderen waren juist bang dat zo’n predikant een soort bisschop zou kunnen worden. Uiteindelijk schaarde de meerderheid zich achter het voorstel van het moderamen om het plan voor een pastor pastorum te schrappen. Dr. Plaisier: „Laten we de pastor pastorum nu maar eerbiedig begraven.”
De synode ging akkoord met een groot aantal aanpassingen van de kerkorde. Vandaag staat onder meer een gravamen –ernstig bezwaarschrift– tegen artikel 37 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis op de agenda.