Buitenland

Letten stemmen in met toetreding EU

Een ruime meerderheid van de Letten heeft zaterdag in een referendum ingestemd met de toetreding van Letland tot de EU. Nadat alle stemmen waren geteld, bleek 67 procent van de 1,4 miljoen stemgerechtigden een jastem te hebben uitgebracht, tegen 32,3 procent die nee heeft gestemd. De opkomst was 72,5 procent.

Buitenlandredactie
22 September 2003 09:03Gewijzigd op 14 November 2020 00:35

Letse politici toonden zich gisteren zeer opgetogen over de uitslag van het referendum. „De Letten begrijpen dat dit een beslissend moment is”, riep premier Einars Repse een menigte jongeren toe in de Letse hoofdstad Riga. „Ik feliciteer iedereen met het maken van een succesvol en correct besluit”, zei de Letse president Vaira Vike-Freiberga op televisie.

Letland was het laatste land van de drie Baltische staten dat zich over de geplande toetreding op 1 mei 2004 mocht uitspreken.

Van deze drie leek Letland de meest sceptische, en zowel de premier als de president uitte zaterdag zijn vreugde over de grote meerderheid die het jakamp had gehaald.

Maar volgens een peiling van de Letse media heeft de campagne voor de toetreding weinig effect gehad op vooral het Russischsprekende gedeelte van de bevolking. In Daugavpils, de op een na grootste stad van Letland waar een groot aantal etnische Russen wonen, zou een meerderheid (52 procent) tegen het lidmaatschap van de EU hebben gestemd.

De feestvreugde in Riga werd zaterdagavond getemperd, doordat er zich een ernstige crisis in de regering aandiende. Een van de vier rechtse coalitiepartijen, Letlands Eerste, liet weten uit de regering te stappen. De partij zou zich niet langer kunnen verenigen met de stijl van regeren van premier Repse. De premier zou zich „autoritair” gedragen.

Repse liet weten dat hij nu de mogelijkheden gaat onderzoeken om verder te gaan met een minderheidsregering, of een nieuwe coalitiepartner te zoeken. Maar politieke analisten zeggen dat de ruimte voor Repse om een nieuwe partner te vinden zeer klein is, en dat het niet onwaarschijnlijk is dat er een geheel nieuwe regering gevormd moet gaan worden. Deze binnenlandse problemen kunnen oponthoud veroorzaken in het doorvoeren van de hervormingen die nodig zijn voor de toetreding tot de EU.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer