Kerk & religie

Christenen Syrië zien geen licht meer aan einde tunnel

DAMASCUS – Nadat het vooral de afgelopen weken steeds duidelijker werd dat de humanitaire situatie in Syrië catastrofale vormen begint aan te nemen, zijn kerkelijk leiders in het Midden-Oosten een diplomatiek offensief begonnen om vooral medechristenen wereldwijd opmerkzaam te maken op de gruwelijke drama’s die zich vrijwel dagelijks voltrekken op Syrisch grondgebied.

Martin Janssen
8 November 2012 11:55Gewijzigd op 15 November 2020 00:09
Ravage na het ontploffen van een autobom in de wijk Jaramana in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus. Foto EPA
Ravage na het ontploffen van een autobom in de wijk Jaramana in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus. Foto EPA

Syrische christenen hadden hun hoop gesteld op het aangekondigde bezoek van een hoge delegatie namens het Vaticaan die onder meer de steden Aleppo en Damascus zou bezoeken.

Groot was dan ook de teleurstelling toen bekend werd dat het bezoek voor onbepaalde tijd werd uitgesteld, „omdat niet alle strijdende partijen ermee akkoord gingen.” Het moge duidelijk zijn dat jihadisten en extremistische salafisten, die steeds nadrukkelijker het gezicht van de strijd in Syrië bepalen, bepaald niet zitten te wachten op de visitatie van een aantal kardinalen. Bovendien lijkt het vrijwel uitgesloten dat de Syrische regering de veiligheid van een dergelijke delegatie kan garanderen, nu ook steden als Aleppo en Damascus dagelijks worden getroffen 
door bloedige en dodelijke aanslagen.

In de Arabische regio volgen christenen met toenemende bezorgdheid de ontwikkelingen in Syrië. In Jordanië en Libanon, waar veel christenen wonen die verwanten hebben in Syrië wordt tijdens de meeste zondagse kerkdiensten ernstig gebeden voor vrede in Syrië. De onrust over het lot van hun familieleden in het door oorlog geteisterde land is groot.

Dinkha IV, patriarch van de Assyrische Kerk van het Oosten, stuurde enkele dagen geleden een brandbrief naar de Verenigde Naties die eindigt met de oproep: „Wij smeken de Verenigde Naties en alle landen van de internationale gemeenschap om alles te doen wat binnen hun diplomatiek vermogen ligt om het sektarische geweld in het gehele Midden-Oosten, maar speciaal in Syrië, op een vreedzame wijze te beëindigen.”

Mar Yohanna Ibrahim, de orthodoxe aartsbisschop van de Syrische stad Aleppo, maakt een rondreis door een aantal westerse landen om een boodschap van gelijke alarmerende strekking af te leveren. De aarts­bisschop zei in een interview „dat Syrische christenen dag en nacht lijden en geen enkel licht zien aan het einde van de tunnel. De toestand mag niet langer voortduren omdat Syrië een belangrijk land is in het Midden-Oosten.”

Ondertussen wordt de situatie met name in de noordelijke stad Aleppo steeds minder houdbaar. Syrië kent een grote gemeenschap van Armeense christenen, die op zo’n 80.000 wordt geschat. Velen van hen wonen in Aleppo. Enkele dagen geleden bevestigde de Armeense Kerk dat gewapende elementen de St.-Gevorgkerk in Aleppo tot de grond toe hadden afgebrand. Het bedehuis stond in de wijk Nor Kyugh, die vooral door Armeense christenen wordt bewoond. Een nabijgelegen Armeense school liep eveneens grote schade op. Er circuleren berichten dat steeds meer Armeense christenen uit Aleppo naar Armenië vluchten.

De verwoesting van kerken en kerkelijke instellingen is trouwens niet het enige probleem waaronder Syrische christenen gebukt gaan. Met regelmaat vinden ook ontvoeringen plaats – in de in het noordwesten van Syrië gelegen plaats Saraqeb bijvoorbeeld. Het is een gebied dat grotendeels onder controle van gewapende milities lijkt te staan.

Nieuws uit het oostelijke, tegen de Iraakse grens aan gelegen Deir Ezzor is schaars. Enkele dagen geleden werd echter bekend dat in Deir Ezzor de kerk en het klooster van Santa Maria volledig waren verwoest. De christelijke gemeenschap in deze regio is grotendeels gevlucht.

De aartsbisschop van het diocees Jazirah en de Eufraat liet weten dat „de christenen in Deir Ezzor van 1994 tot 2004 hadden gewerkt aan de bouw van deze kerk. Criminelen hebben dit prachtige bouwwerk in minder dan één minuut vernietigd. Wij vragen ons af: Zijn dit de vruchten van de Arabische lente?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer