Binnenland

Tevredenheid alom bij verkiezingsontbijt in Kurhaus

SCHEVENINGEN – De Amerikaanse gemeenschap in Nederland had het woensdagmorgen in Scheveningen snel bekeken: weer vier jaar Obama.

Riekelt Pasterkamp
7 November 2012 10:56Gewijzigd op 15 November 2020 00:08
Kurhaus, woensdagmorgen. Foto ANP
Kurhaus, woensdagmorgen. Foto ANP

Terwijl een stevige bries op de kust beukt, waait er een vertrouwde wind door de grote zaal van het Kurhaus in Scheveningen. Al snel na de opening van het traditionele verkiezingsontbijt (”Who’s the President? Breakfast”) om 05.00 uur woensdagmorgen werd bekend dat Barack Obama vier jaar langer in het Witte Huis blijft.

Tevredenheid alom bij de honderden aanwezigen, van wie het overgrote deel met de button ”Re-Elect Obama Biden 2012” op revers of jurk loopt. De jazzband van de American School of the Hague zet daarom vol in en de aanwezigen storten zich op de worstjes, pannenkoeken en scrumbled eggs. „Great day for the USA”, zegt Craig Scott. Hij werkt voor een Amerikaans bedrijf in Hoofddorp en is voluit Democraat. „Al heel mijn leven lang.”

De zaal is versierd met witte, rode en blauw ballonnen. Aan het balkon hangen de vlaggen van de vijftig Amerikaanse staten. Er zijn gekke hoedjes en buttons. Iedereen wordt ontvangen door Obama en Romney, althans, twee heren met maskers van de presidentskandidaten op. De twee vatten hun rol serieus op: Obama steekt triomfantelijk zijn duim op, terwijl Romney zich nog eens achter de oren krabt.

Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek wonen en werken er bijna 40.000 Amerikanen in Nederland. Ze konden niet bij het consulaat of de Amerikaanse ambassade in Den Haag stemmen en moesten daarom een zogeheten ”absentee ballot” aanvragen in de staat waar zij het laatst woonden. Dat biljet konden zij vervolgens per post opsturen naar het stembureau aldaar.

Veel van de Dutch Americans hebben dat ook gedaan. „Natuurlijk”, zegt Tim Brooks, die werkt bij een grote computerfirma. „Het is mijn president, ook al zit ik op afstand. Ik wil dan wel op hem kunnen stemmen.”

Bekende Nederlanders

Er zijn ook tal van bekende Nederlanders in het Kurhaus, zoals Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg, de gewezen PvdA-fractieleider Cohen en generaal-majoor Henk Morsink, chef Militaire Huis van koningin Beatrix. Hij vertelt trots dat hij eigenlijk deze maand met pensioen zou moeten, maar door de koningin is gevraagd langer te blijven.

Topadvocaat Jan Louis Burggraaf kijkt naar het grote scherm en ziet dat het werkelijk een nek-aan-nekrace was tussen beide kandidaten. „Het maakt eigenlijk niet zo veel uit wie er wint”, zegt hij, „al had ik vanuit religieus standpunt liever Romney gehad.” Daar is Michiel Kasteleijn uit Amsterdam het niet mee eens. „Romney is een mormoon met enge ideeën, ik moet er niet aan denken dat hij de macht in handen krijgt.” Volgens Kasteleijn krijgt Obama de schuld van de werkloosheid en de teruglopende economie „terwijl hij daar ook niets aan kan doen.”

Resultaat telt

Amerika heeft momenteel geen ambassadeur in Nederland, maar een zaakgelastigde: Edwin R. Nolan. „We hebben een resultaat en dat telt”, zegt hij over de uitslag. De diplomaat houdt zich verder op de vlakte over zijn hoogste baas. „Nederland is belangrijk voor Amerika, en dat is goed.”

Even over halfacht verschijnt de winnaar met vrouw en kinderen op het podium in Chicago en live op het scherm bij CNN. Het Kurhaus valt stil. „Het beste moet nog komen”, zegt de 44e president van de Verenigde Staten.

Sommige Amerikanen in Scheveningen houden het vervolgens niet droog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer