Kwestie rk-leden voor CU kennelijk gevoelig
Gaf het commentaar in het RD van 18 augustus blijk van een grote vooringenomenheid? Dr. C. S. L. Janse
gaat op die kritiek in. Is er medio augustus iets fout gegaan met het RD-commentaar over ”Protestanten en rooms-katholieken”? Geeft dat commentaar blijk van een grote vooringenomenheid? Ik heb niet die indruk.
Aanleiding was het optreden van CU-fractievoorzitter Rouvoet op het Flevo Festival. Volgens het ANP had Rouvoet gezegd dat er in de ChristenUnie een discussie aan de gang was over de vraag of rooms-katholieken politieke functies in deze partij kunnen bekleden. Trouw nam in de maandagkrant het ANP-bericht over. Voor een regionale krant als Tubantia was het zelfs voorpaginanieuws.
Het RD maakte een wat voorzichtiger bericht, waarin Rouvoet wel ruimte liet voor het lidmaatschap van rooms-katholieken. Een dag later kwam het Nederlands Dagblad, onder de kop ”ChristenUnie ’in trek bij katholieken’”, met een uitgebreider verhaal, waarin vermeld werd dat Rouvoet toegegeven had dat sinds de oprichting van de partij binnen de ChristenUnie de vraag leeft hoe om te gaan met rooms-katholieken die lid willen worden.
Daarmee werd niets nieuws onthuld. Een paar jaar geleden bleek uit een onderzoek van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen dat een ruime meerderheid van het kader van de ChristenUnie de partij wil openstellen voor rooms-katholieken die de grondslag kunnen onderschrijven. Lijstaanvoerder Veling zocht in de verkiezingscampagne van 2002 in een interview in het Katholiek Nieuwsblad duidelijk toenadering tot rooms-katholieken.
Geen verrassing
In het commentaar werd derhalve geconstateerd dat de uitlatingen van Rouvoet geen verrassing waren. Ook al wordt de enthousiaste taal van Veling niet meer gehoord, de participatie van rooms-katholieken is nog steeds een punt van overweging. Ook constateerde ik dat het bestuur van de ChristenUnie zo verstandig was geweest om deze kwestie na de verkiezingsnederlaag van 2002 voorlopig in de ijskast te stoppen.
Voorzover het ANP-bericht verder ging dan Rouvoet gezegd heeft, speelde dat geen rol bij het schrijven van het commentaar. Wat daar staat is geheel in lijn met de berichtgeving in RD en ND. Van een kloof tussen het RD-commentaar en de eigen parlementaire berichtgeving, zoals Nico Schipper suggereert, is helemaal geen sprake. Hij moet alleen het complete RD-bericht lezen en niet slechts het gedeelte dat hij citeert.
In mijn afscheidsinterview heb ik ook uitdrukkelijk gesignaleerd dat Rouvoet zich in deze zaak terughoudender opstelt dan Veling. Dat neemt niet weg dat er nu al sprake is van rooms-katholieke leden van de ChristenUnie die ook bepaalde functies kunnen vervullen.
In dat verband werd in het commentaar tevens aandacht geschonken aan ontwikkelingen elders in de protestants-christelijke wereld (variërend van de EO tot de CSFR). De sluimerende discussie in de ChristenUnie blijkt niet op zichzelf te staan.
In de slotalinea werd geconcludeerd dat het geen vooruitgang zou zijn als de ChristenUnie haar deuren openzette voor rooms-katholieken. Dat zou de afstand tot de SGP vergroten en dat betreuren we.
Alles bij elkaar genomen kan ik volstrekt niet inzien waarom de voorlichter van de ChristenUnie zo scherp moest reageren op het commentaar en op mijn persoon.
Snel
De enige reden die ik kan bedenken is dat de kwestie van de rk-leden in de ChristenUnie heel gevoelig ligt. Men heeft te maken met een groep jongeren die niet zwaar tilt aan dergelijke confessionele verschillen. Christenzijn is voor hen genoeg. Maar tot de achterban van de ChristenUnie behoren ook velen die nog niet zo heel lang geleden beklemtoonden dat het zondig was om niet-vrijgemaakten tot je partij toe te laten. Om nu ook al rooms-katholieken als lid te accepteren, dat gaat wel erg snel.
voetnoot (u17(De auteur is oud-hoofdredacteur van het Reformatorisch Dagblad.