Binnenland

Atsma tekent voor bypass Kampen

KAMPEN – In zijn laatste uur als staatssecretaris heeft CDA’er Atsma maandag in Kampen zijn handtekening gezet onder de realisatie van de zogenoemde bypass Kampen, een zijtak van de IJssel bij de Hanzestad.

Michiel Satink
6 November 2012 15:14Gewijzigd op 15 November 2020 00:07
Foto ANP
Foto ANP

De aftakking, die maandag de naam Reevediep kreeg, is mogelijk het grootste en meest omstreden onderdeel van het miljarden­project ”Ruimte voor de Rivier”. Alvorens naar Den Haag af te reizen en daar zijn portefeuille over te dragen, bracht Atsma een bezoek aan het project, waarvan het dossier „nooit zijn bureau heeft verlaten”, zoals gedeputeerde Rietkerk (CDA) van de provincie Overijssel stelde.

De staatssecretaris ging afgelopen zomer akkoord met de aanleg van de zijtak. Maandag bekrachtigde hij dit met een handtekening. Ten zuiden van de stad wordt een zijtak van de IJssel gegraven, om bij hoogwater een groot gebied in Overijssel en een deel van Gelderland voor overstroming te behoeden. „Het is een buitengewoon ambitieus project. De afgelopen maanden is scherp onderzocht wat deze uitdaging moest kosten”, aldus Atsma.

Het project, waarvan de kosten zijn geraamd op 330 miljoen euro, is controversieel sinds de eerste plannen medio jaren 90 bekend werden. Inwoners van Kampen vreesden dat de zijtak tussen de rivier en het Drontermeer de stad onveiliger zou maken.

Een jaar geleden stelden B en W van Kampen nog een onderzoek voor naar de grondwaterstand in de stad, omdat de IJssel deels langs de stad uitgediept zal worden. Een plotselinge fluctuatie van de grondwaterstand kan invloed hebben op de tientallen rijks­monumenten in Kampen. Enkele torens in de stad, waaronder die van de Bovenkerk, zijn aan het verzakken. De reden daarvan is onbekend, maar bij de verzakking van de toren van de Buiten­kerk hebben deskundigen al gewezen op de fluctuerende grondwaterstand in de stad.

In Kampen zijn inmiddels peilbuizen geslagen waarmee de grondwaterstand wordt gemeten. „Deskundigen zeggen dat de kans dat er iets mis gaat, klein is. Maar hij is wel aanwezig”, aldus een woordvoerder van het project. „Als de grondwaterstand aanzienlijk wijzigt, kan er nu wel meteen worden ingegrepen.”

Volgens gedeputeerde Rietkerk is de handtekening van Atsma vooral van belang voor de boeren in het gebied waar de zijtak komt te liggen. „Er is nu duidelijkheid over de uitvoering, en daar zaten de bewoners van dit gebied met smart op te wachten. De vraag of ze kunnen uitbreiden of hun bedrijf elders voort moeten zetten, kan nu worden beantwoord.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer