Binnenland

Integratiecommissie verder ondanks opstappen SP’er

De tijdelijke commissie die onderzoek doet naar dertig jaar integratiebeleid in Nederland, betreurt het dat SP–Kamerlid Lazrak uit de commissie is gestapt. De overblijvende commissieleden vinden het jammer dat hij openlijk kritiek op de werkwijze heeft geuit. De commissie neemt daar afstand van en gaat gewoon verder met haar onderzoek.

ANP
19 September 2003 16:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:34

Dat zei commissievoorzitter S. Blok (VVD) vrijdag bij een toelichting op de ontwikkelingen. De SP maakt maandag bekend welke nieuwe kandidaat namens de partij in de commissie plaatsneemt. Het vertrek van Lazrak is opmerkelijk, omdat juist de SP ervoor heeft gezorgd dat de commissie in het leven werd geroepen.

Het besluit van Lazrak is in de fractie betreurd. Zijn fractiegenoot Kant wijst erop dat commissieleden op persoonlijke titel deelnemen en dat het zijn goed recht is te stoppen. Omdat het werk van de commissieleden vertrouwelijk is, valt volgens haar nu niet inhoudelijk te beoordelen of de kritiek van Lazrak terecht is. „Ik wist wel dat hij er al langere tijd mee worstelde."

Lazrak kon zich onder meer niet vinden in de rol van het Verwey–Jonker Instituut in het onderzoek. Dat instituut heeft vorige regeringen adviezen gegeven over integratie. De commissie onderzoekt juist dit beleid. Ook zou de SP’er meer aandacht willen voor moslimfundamentalisme.

Volgens Blok is daar niet voor gekozen, omdat dit onderwerp te breed was om specifiek te behandelen. De commissie richt zich onder meer op onderwijs, emancipatie, werk en inkomen. „Hiervoor hebben we gekozen omdat er beleid voor was gemaakt waar bewindspersonen verantwoordelijk voor waren", aldus Blok.

Volgende week houdt de commissie zoals gepland openbare verhoren in de Tweede Kamer. Oud–ministers, topambtenaren, wetenschappers en voorzitters van minderhedenorganisaties verschijnen dan voor haar. Maandag bijt oud–minister Dijkstal het spits af. Daarna volgen Van Boxtel, d’Ancona, B. de Vries, Netelenbos en Van Kemenade.

In oktober trekt de commissie het land in om inloopavonden te houden. Mensen kunnen daar hun ervaringen kwijt met integratie. De commissieleden bezoeken Amsterdam, Tilburg, Rotterdam en Deventer. Deze steden zijn uitgekozen, omdat zij veel ervaringen hebben met integratiebeleid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer