Economie

Fiat voor baggerfusie HBG en Ballast

Niets lijkt het samengaan van de baggerpoten van de Hollandsche Beton Groep (HBG) en Ballast Nedam nog in de weg te staan.

29 October 2001 11:04Gewijzigd op 13 November 2020 23:14

De enquêtecommissie die in opdracht van de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam de samenwerking heeft onderzocht, beoordeelde gisteren het beleid van HBG om tot een fusie met de baggerpoot van Ballast Nedam te komen als „zorgvuldig.” Hiermee lijkt een einde te komen aan de jarenlange baggeroorlog.

Formeel moet de Ondernemingskamer nu de bevriezing van de joint venture uit de ijskast halen. HBG zal maandag een verzoek indienen om de tijdelijke schorsing van de samenwerkingsovereenkomst met Ballast Nedam op te heffen. Bestuursvoorzitter C. Reigersman van HBG verwacht dat de gezamenlijke onderneming dan binnen tien dagen een feit kan zijn. „Natuurlijk ben ik verheugd”, zei hij gisteren.

Moddergevecht
De juridische strijd heeft de Nederlandse baggerwereld lang in zijn greep gehouden. De voorgenomen samenwerking tussen HBG en Ballast Nedam kwam op losse schroeven te staan toen baggeraar Boskalis en bouwbedrijf Heijmans op het toneel verschenen. Ook zij toonden serieuze belangstelling voor HBG. In dat scenario zou HBG samensmelten met Heijmans, waarna de baggerpoot richting ’s werelds grootste baggeraar Boskalis zou schuiven.

Omdat dit een meer lucratieve overeenkomst zou opleveren dan samenwerking met Ballast Nedam, steunden veel aandeelhouders van HBG, onder meer verenigd in de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), die plannen. Een juridisch steekspel en een ordinair moddergevecht volgden, waardoor de joint venture tussen HBG en Ballast Nedam maandenlang geen doorgang kon vinden. Beide concerns beklaagden zich over de „verlammende” werking die hiervan uitging en de hoge kosten die ermee waren gemoeid.

Nadat de Ondernemingskamer de conclusies van een eerste enquêtecommissie naast zich had neergelegd, nam een tweede commissie de handelwijze van HBG in de periode van begin 2000 tot medio 2001 opnieuw onder de loep. Haar bevindingen luiden nu onder meer dat HBG terecht stelt dat het bod van Boskalis ƒ 300 miljoen lager lag dan de door de baggeraar genoemde ƒ 1,25 miljard. Verder heeft HBG „redelijke waarderingsanalyses gebruikt” en worden de synergievoordelen door HBG in redelijkheid op 160 miljoen euro geschat.

Ook Ballast Nedam denkt dat met de conclusies van de enquêtecommissie de kou uit de lucht is. „Nee, de champagnekurken hebben vandaag niet geknald. Maar we verwachten dat dit binnen niet al te veel tijd wel gebeurt.”

Schorsing
Volgens de Vereniging van Effectenbezitters kan dat echter nog wel even duren. „Zelfs als de Ondernemingskamer na lezing van het rapport van de enquêtecommissie de schorsing van de overeenkomst tussen HBG en Ballast Nedam opheft, is het nog niet over en uit”, zei voorzitter P. de Vries gisteren.

„Bouwbedrijf Heijmans heeft altijd gezegd met een bod op HBG te komen en dat kan de HBG–directie niet zomaar terzijde leggen. Daarnaast heb ik de stellige overtuiging dat de HBG–directie door een deal met Ballast niet het vertrouwen van de meerderheid van de aandeelhouders heeft. Dat levert een vrij onwerkbare situatie op.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer