„Nijmeijer schoot Amerikanen in vliegtuig neer”
BOGOTA (ANP) – De Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer is betrokken geweest bij het neerschieten van een vliegtuigje met onder anderen drie Amerikanen aan boord, die vervolgens 5 jaar gevangen zijn gehouden door de FARC.
Dit stellen Amerikaanse aanklagers in hun dossier, dat de Colombiaanse krant El Espectador naar eigen zeggen heeft ingezien.
El Espectador specificeert daarmee zaterdag waar Nijmeijer en 17 andere FARC-strijders door de Amerikaanse justitie van worden beschuldigd. Ze wordt bovendien ervan beschuldigd te hebben meegedaan aan de ontvoering van de drie Amerikaanse gijzelaars. Vervolgens hielp ze bij de aanleg van gevangenissen van prikkeldraad waarin gijzelaars werden vastgehouden. Ze vertaalde ook boodschappen die de Amerikanen gaven om aan te tonen dat ze nog leefden.
Marc Gonselves, Thomas Howes en Keith Stansell werden 13 februari 2003 overmeesterd door de FARC en de drie Amerikanen werden pas op 2 juli 2008 bevrijd. Twee andere inzittenden in het toestel, de Amerikaan Thomas Janis en de Colombiaan Luis Alcides Cruz, werden onmiddellijk na het neerhalen doodgeschoten. Volgens de Amerikaanse aanklagers gebeurde dat door vier FARC-leden, maar niet door Nijmeijer.
De inmiddels 34-jarige Nijmeijer verdween ruim 10 jaar terug in Colombia en sloot zich waarschijnlijk half november 2002 aan bij de reeds wegens wreedheden en criminaliteit beruchte FARC. Na een aanval op de FARC in 2007 werden haar dagboeken aangetroffen, wat haar bekendheid gaf. Pas in 2010 werd met een video-opname duidelijk dat ze de aanval had overleefd.
In de 10 jaar sinds Nijmeijer lid is geworden, hebben de FARC een sterke teruggang beleefd. Het aantal strijders is gehalveerd en leiders zijn gedood of overleden. De in 1964 als ultralinkse guerrilla begonnen beweging is in de ontoegankelijke binnenlanden van Colombia vervreemd van de bevolking, die voor de overgrote meerderheid in steden woont. De FARC zouden nu met de regering onderhandelen om uit het isolement te komen. Nijmeijer behoort volgens de FARC tot de onderhandelaars, maar is niet gesignaleerd in het centrum van de onderhandelingen, Havana. Volgens El Espectator gaat ze misschien dit weekeinde naar Cuba. Op 15 november moeten de gesprekken formeel weer beginnen.