Zwitserse milieubeweging tegen immigratie
ZÜRICH (ANP) – Een Zwitserse milieubeweging vindt immigratie schadelijk voor het milieu en is vrijdag een procedure begonnen om daarover een referendum te houden. Een grote bevolkingsgroei belast het milieu zwaar en daarom moet die drastisch worden beperkt, vindt de organisatie Ecopop (Ecologie en Bevolking).
Het initiatief is ook in eigen gelederen fel omstreden, maar de beweging heeft met 120.000 handtekeningen ruim genoeg handtekeningen verzameld om het referendum te houden. Ecopop roept op „de overbevolking te stoppen”. Het ecologische evenwicht moet worden hersteld door het terugdringen van de bevolkingsgroei, niet alleen in Zwitserland. „Als Zwitserland leefbare ‘Lebensraum’ (levensruimte) wil behouden, moet die ruimte veel groen bevatten en dan moet de bevolkingsgroei omlaag”, aldus een van de initiatiefnemers, Dieter Steiner, vrijdag in de Neue Zürcher Zeitung.
De initiatiefnemers van Ecopop willen in de wet verankeren dat de bevolking door immigratie hooguit 0,2 procent jaarlijks groeit. Voorts moet 10 procent van het geld dat Zwitserland aan ontwikkelingssamenwerking uitgeeft, worden gestopt in geboortebeperking. De mens overvraagt de natuur en in Zwitserland nog veel meer dan elders, aldus de initiatiefnemers.
Zij ontkennen iets met racisme of vreemdelingenhaat van doen te hebben. Ecopop wil niet geassocieerd worden met bondgenoten op het immigratiefront, de rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP) en de nationalistische Zwitserse Democraten (SD). Beide partijen keren zich fel tegen immigratie en tegen het akkoord met de EU uit 2009 waarmee Bern EU-regelgeving over vrije vestiging overnam. De immigratiebeperking die Ecopop nu voorlegt, strookt niet met die Europees-Zwitserse afspraken.
Overbevolking is een belangrijk thema in de bergachtige confederatie, die op papier ongeveer net zo groot is als ons land. De bevolking van circa 8 miljoen mensen woont vrijwel uitsluitend in de lager gelegen gebieden, waar dalen vol raken. Er wonen al meer dan 1,8 miljoen buitenlanders. Zwitsers klagen sinds 2009 over een Duitse invasie. Duitsers vormen inmiddels met 282.500 mensen nu de op één na grootste groep buitenlanders, na de Italianen (292.000) die al langer in Zwitserland thuis zijn.