Politiek

Hennis maakte naam in Brussel

DEN HAAG (ANP) – Al voor de verkiezingen zei Jeannine Hennis-Plasschaert open en bloot dat ze eigenlijk maar één ding wilde in een nieuw kabinet namelijk minister van Defensie worden. Voor NRC Handelsblad poseerde ze zelfs in militair tenue. Mark Rutte geeft nu gehoor aan de wens van de geboren Limburgse.

1 November 2012 11:06Gewijzigd op 15 November 2020 00:02

Dat moet Hennis goed doen. In de gedoogconstructie met de PVV leek ze zich niet altijd thuis te voelen. Ze moest zelfs flink slikken toen ze tegen een motie moest stemmen waarmee de weigerambtenaar verboden zou worden, terwijl ze zich daar juist sterk voor had gemaakt. Ze sprak van „een bijzonder pijnlijk moment”.

Tegen het AD zei ze zich behoorlijk te kunnen opwinden over uitspraken van de PVV. „Ik word soms helemaal allergisch van hun uitlatingen. Soms geloof ik bijna niet wat ik hoor.” Als voorbeeld noemde ze de term ‘islamitisch stemvee’ van PVV-leider Geert Wilders. „Walgelijk! Walgelijk! Wat wil je daarmee bereiken?”

Hennis begon na een studie in Utrecht haar carrière in Brussel. Eerst werkte ze voor de Europese Commissie en na een korte onderbreking bij KPMG en als politiek assistent van de Amsterdamse wethouder Mark van der Horst keerde ze in 2004 terug in Brussel, maar nu als lid van het Europees Parlement.

Daar maakte ze naam met als speerpunten verkeer, privacy en justitie. Hoogtepunt was begin 2010 een staande ovatie van het ruim 700 man tellend parlement nadat Hennis het voortouw had genomen bij het blokkeren van het SWIFT-verdrag met de VS over uitwisseling van bankgegevens.

Ze was een van de meest spraakmakende Nederlandse Europarlementariërs. Ze stond bekend om haar alledaagse taalgebruik. Zo vroeg ze EU-leiders eens „op welke planeet” ze leven, omdat de EU het gependel naar Straatsburg maar niet afschafte. Ze stemde als een van de weinigen tegen de toetreding van Roemenië en Bulgarije.

Haar optreden en populariteit in Brussel gingen bij de VVD in Den Haag niet ongemerkt voorbij en in 2010 kwam ze op de 4e plaats van de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer terecht. Met de komst van Hennis werd de VVD veel kritischer op het gebied van privacybescherming. Zo ageerde ze tegen de centrale opslag van vingerafdrukken.

Maar de afgelopen 2 jaar speelde ze een minder opvallende rol dan in Brussel. Toch kreeg ze op 12 september opnieuw veel voorkeurstemmen. Dat wordt nu beloond met een ministerschap van een departement waar ze naar eigen zeggen als kind al graag wilde werken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer