Binnenland

Kamer akkoord met bezuinigingen

De Tweede Kamer heeft donderdagavond ingestemd met alle bezuinigingen van het tweede kabinet-Balkenende. Doordat CDA, D66 en de linkse oppositiepartijen verzuimden een lijn te trekken in hun verzet tegen de zogeheten medicijnknaak, moet elke burger vanaf 1 januari voor elk doktersrecept 1,50 euro betalen.

Redactie politiek
19 September 2003 11:32Gewijzigd op 14 November 2020 00:34

Wel beloofde premier Balkenende gisteravond laat dat het kabinet zal bezien of deze eigen bijdrage gemaximeerd kan worden op bijvoorbeeld 100 euro per persoon per jaar. D66 had een maximum van 50 euro voorgesteld. De PvdA wilde de eigen bijdrage geheel van tafel hebben en in plaats daarvan de ziektekostenpremie iets verhogen. Het CDA stelde donderdag voor de eigen bijdrage niet in te voeren en in plaats daarvan het eigen risico, dat in 2005 ingaat, te verhogen van 200 naar 250 euro.

Daar wilde de PvdA echter niet van weten. Daardoor gaat de medicijnknaak nu gewoon door, zij het waarschijnlijk gemaximeerd.

Een andere kleine verzachting die premier Balkenende toezegde, betreft de bezuiniging op het ziekenvervoer per taxi. Het kabinet zal bezien of het op deze post minder kan schrappen dan was voorgenomen.

De minister-president komt ChristenUnie en SGP niet tegemoet in hun verzoek meer geld uit te trekken voor palliatieve zorg, voorlichting ter voorkoming van abortus, bestrijding en preventie van vrouwenhandel enzovoort. Volgens ChristenUnie-kamerlid Rouvoet had Balkenende dit beloofd in het debat over de regeringsverklaring. Rouvoet vindt het onbegrijpelijk dat de coalitie van CDA/VVD/D66 in het voorjaar besloten heeft een paragraaf ”immateriële zaken” in het regeerakkoord op te nemen -als bewijs van erkentelijkheid voor de constructieve opstelling van CU en SGP bij de formatie-, maar dat zij daar geen extra geld voor uittrekt.

In een motie vroeg Rouvoet het kabinet donderdag om 20 miljoen euro. „Met dat bedrag krijgt u in Brussel toch geen problemen?” Balkenende volstond echter met te verwijzen naar de begroting van bijvoorbeeld justitie, waarin extra geld voor de jeugdzorg is opgenomen.

Het kabinet beloofde donderdag nader overleg met werkgevers en werknemers. Als de bonden bereid zijn twee jaar lang af te zien van loonsverhoging, wil het kabinet daar wel een overgangsregeling tegenover stellen voor de ingrepen in VUT en prepensioen. Hoe die er precies uitzien, wilde Balkenende niet zeggen. „Ik ga hier niet staan onderhandelen”, hield hij de Kamer voor.

Op verzoek van VVD-fractievoorzitter Van Aartsen bekijkt het kabinet in hoeverre het mogelijk is overtollig geworden defensiepersoneel in te zetten bij de politie. De premier noemde dit voorstel donderdag „de moeite van een onderzoek waard.” Hij ontkende dat er volgend jaar een probleem optreedt bij de politiesterkte, zoals Van Aartsen eerder in het debat zei. Volgens de premier loopt de sterkte in 2004 slechts met 100 agenten terug, op een totaal van 50.000. Minister Remkes van Binnenlandse Zaken overlegt nog met de korpschefs of er meer geld voor agenten op tafel kan komen in 2004.

Aan het eind van de algemene beschouwingen kreeg premier Balkenende van links en rechts complimenten voor de krachtige wijze waarop hij het beleid van zijn kabinet in het parlement verdedigde. „Het was een bijzonder debat”, aldus SP-leider Marijnissen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer