Kerk & religie

Secretaris Kole: COGG wil bemoedigen en opscherpen

BERKENWOUDE – Het Contact­orgaan Gereformeerde Gezindte (COGG) bestaat op 18 september 2013 vijftig jaar. Deze week maakte secretaris drs. I. A. Kole bekend dat het COGG-bestuur zich de komende maanden zal bezinnen op de toekomst en op het voortbestaan van het COGG. „Op 19 september 2013 hopen we tijdens de jaarlijkse conferentie het resultaat van de bezinning met elkaar te delen.”

Reinald Molenaar
1 November 2012 09:30Gewijzigd op 15 November 2020 00:02
Kole. Foto RD, Henk Visscher
Kole. Foto RD, Henk Visscher

Wat is het COGG?

„Het COGG is een orgaan dat zich richt op het bevorderen van contact tussen verschillende kerkverbanden en kerkelijke groeperingen die deelnemen aan het COGG door officiële afvaardiging of op persoonlijke titel. Op dit moment nemen deel: de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Voortgezette Gereformeerde Kerk, en –behorend tot de Protestantse Kerk in Nederland– de Confessionele Vereniging, het Confessioneel Beraad en de Gereformeerde Bond.”

Is de doelstelling van de COGG altijd dezelfde geweest?

„In mei 2007 hebben we de positie van het COGG als platform van de gereformeerde gezindte wat geactualiseerd. In onze doelstelling staat dat de ontmoeting met elkaar van groot belang is. Het maakt bescheiden en leidt tot verootmoediging als we zien op de kerkelijke verdeeldheid. We willen elkaar bemoedigen en opscherpen om in deze tijd gereformeerd te zijn en te blijven, en om te zoeken naar wegen om hieraan gestalte te geven op plaatselijk en regionaal niveau. Tijdens onze bijeenkomsten bezinnen we ons op onderwerpen die voor de hele gereformeerde gezindte van belang zijn.”

Waarom gaat de COGG zich bezinnen op zijn voortbestaan?

„Gezien de verschillende verbanden waarin de participanten al met elkaar in gesprek zijn en samenwerken, gaan we ons als bestuur de komende maanden bezinnen op de vraag wat de meerwaarde is van het COGG. Er is de afgelopen vijftig jaar veel veranderd in kerkelijk Nederland; er heeft een herverkaveling plaatsgevonden. Helaas hebben de kerken in de rechter­flank van de gereformeerde gezindte niet deelgenomen aan het COGG. Dat betreur ik, omdat het mijns inziens meer dan nodig is de krachten te bundelen in een tijd waarin de kerk naar de rand van de samenleving is verdrongen. De nood zou ons bij elkaar moeten brengen. Dat is het werk van de Heilige Geest, Die middellijk werkt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer