Film over Palestijnen blijkt in scène gezet
De VPRO heeft de documentaire Ford Transit teruggetrokken van het Nederlands Filmfestival later deze maand. De omroep is tegen verdere vertoning van de film omdat enkele cruciale fragmenten in scène blijken te zijn gezet.
Producent Augustus Film en de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu Assad hebben tegenover de VPRO toegegeven dat een aantal scènes niet overeenkomen met de werkelijkheid. De documentaire is totstandgekomen met bijdragen van de VPRO en het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties. De VPRO heeft de film in november vorig jaar uitgezonden.
Ford Transit gaat over de taxidiensten die de Palestijnen in de bezette gebieden gebruiken om de controleposten van het Israëlische leger te omzeilen. De filmmaker volgt de taxibusjes en hun passagiers langs de stoffige wegen, omleidingen en wegblokkades tussen Jeruzalem en Ramallah.
„Naar nu blijkt is de hoofdpersoon in de film in werkelijkheid geen taxichauffeur en zijn cruciale scènes door acteurs gespeeld”, stelt de VPRO in een verklaring. „De regisseur heeft zichzelf veel vrijheid gegund. Dat mag, maar dan moet je de film geen documentaire noemen”, zei een woordvoerder gisteren.
Op het Jeruzalem Film Festival in juli zijn de eerste twijfels over de authenticiteit van de documentaire ontstaan. Toen de geruchten de VPRO bereikten, heeft de omroep contact opgenomen met de producent, die direct bevestigde dat sommige scènes zijn gespeeld. De stomp die taxichauffeur Rajai in zijn maag krijgt van een militair is niet echt. Ook het schot dat een Israëlische soldaat lost als het taxibusje van de weg raakt is niet authentiek.
Ford Transit is als documentaire verkocht in vele landen. Ook is de film vorig jaar vertoond op het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam (IDFA). Voor de documentaire kreeg Hany Abu Assad op het Jeruzalem Film Festival de ”Spirit of Freedom Award”. De jury noemde de film onder meer „levensecht, onrustbarend en beangstigend.”