„Gezonken kogge middeleeuws watermanagement”
KAMPEN (ANP) – De kogge die onlangs werd gevonden in de monding van de IJssel bij Kampen, is vermoedelijk expres naar de rivierbodem gestuurd. Het handelsschip uit de Hanzetijd is waarschijnlijk afgezonken om de loop van de rivier op die plek te beïnvloeden bij wijze van „middeleeuws watermanagement”.
Dat denken deskundigen van Rijkswaterstaat, die onderzoek doen naar het wrak uit de 15e eeuw dat vrijwel intact in de rivierbodem is aangetroffen. Vlak bij de kogge zijn nog twee andere wrakken gevonden, wat Rijkswaterstaat sterkt in de mening dat de obstakels bedoeld zijn geweest om de IJssel bevaarbaar te houden.
Volgens Hans Brouwer van Rijkswaterstaat is de huidige IJsseldelta in de Hanzetijd ontstaan door hevige verzanding van de rivier. Voor middeleeuwse handelaren was het van groot belang om de vaarroute naar de toenmalige Zuiderzee open te houden. Door obstakels op de bodem te plaatsen werd de rivier in de gewenste richting gedwongen.
Het wrak van de kogge is gevonden bij baggerwerkzaamheden bij het uitdiepen van het zomerbed van de IJssel. Naast de kogge zijn wrakken van een aak en een punter aangetroffen.