Kerk & religie

Geref. kerk Westbroek treedt toe tot NGK

De gereformeerde kerk van Westbroek is donderdagavond toegelaten tot de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK). Het is de eerste gereformeerde kerk die het verband van de Gereformeerde Kerken in Nederland (GKN) verruilt voor de NGK. Ds. D. Westerneng van het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB) vindt de stap van Westbroek echter te voorbarig.

Kerkredactie
19 September 2003 10:30Gewijzigd op 14 November 2020 00:34

De overeenkomst tussen de gemeente van Westbroek en de NGK werd gisteravond getekend tijdens een regiovergadering van de NGK.

De voorzitter en de scriba van de gereformeerde kerkenraad van Westbroek tekenden tijdens een regiovergadering van de NGK een ”verklaring van toetreding”, nadat de kerkenraad al eerder zijn instemming had betuigd met een ”regeling voor overkomst van Gereformeerde Kerken”. De verklaring van toetreding is mede ondertekend door de voorzitter en de scriba van de regiovergadering en door twee afgevaardigden van de regio Amsterdam-Haarlem. De gereformeerde kerk van Westbroek was reeds voor de zomervakantie uit het kerkverband van de GKN getreden.

De voorzitter van de Westbroekse kerkenraad, C. Boer, zei vrijdagmorgen desgevraagd dat de reden van de aansluiting vooral is gelegen in de theologische koers die de GKN al jaren varen. „Het Samen op Weg-proces kwam daarbij, vooral toen de ontwikkelingen op dit terrein naar onze mening veel te snel gingen. Maar afgezien daarvan konden we al lange tijd niet het kerkzijn binnen de GKN beleven zoals we dat wilden. We voelden ons een buitenbeentje. Vanuit die positie vonden we steeds meer herkenning bij de Nederlands Gereformeerde Kerken.”

Met de ondertekening verklaart de gereformeerde kerk van Westbroek in het belijden van de waarheid van de Heilige Schrift zoals in de drie Formulieren van Enigheid is uitgedrukt, de eenheid en de grond voor het samengaan te vinden. Ook wordt het Akkoord van Kerkelijk Samenleven (kerkorde van de NGK, red.) als basis voor haar omgang met de NGK aanvaard. De geëigende organen binnen de GKN zijn inmiddels bericht over de uittreding uit dit verband. Boer: „We hebben verschillende gemeenteavonden belegd, waarna de gemeente er unaniem voor gekozen heeft zich aan te sluiten bij de NGK. We hebben dat besluit aan de classis en de synode in een gesprek toegelicht.”

Zondag zal voor het eerst een Nederlands gereformeerde predikant in Westbroek voorgaan. In deze dienst zijn ook afvaardigingen aanwezig van verscheidene Nederlands gereformeerde zusterkerken uit de regio.

Ds. D. Westerneng, voorzitter van het Confessioneel Gereformeerd Beraad (CGB), vindt de stap van Westbroek voorbarig. „We zijn van mening dat gereformeerde kerken puur vanwege hun bezwaren tegen Samen op Weg op dit moment niet mogen uitstappen.” De CGB-voorzitter wil wat Westbroek betreft nog wel een kanttekening plaatsen: „Men heeft daar al langere tijd veel bezwaren tegen allerlei theologische ontwikkelingen binnen de GKN.”

Ds. Westerneng zegt dat het CGB de kerkelijke weg ten einde toe wil bewandelen. „Ik verwacht ook niet dat er meer kerken zijn die voor 12 december zullen uitstappen.” Dat neemt niet weg dat ds. Westerneng bezorgd is over de manier waarop de synode momenteel de bezwaarde gemeenten negeert. „De synode moet nu werkelijk iets doen om tegemoet te komen aan de bezwaren. Ze speelt hoog spel. Bezwaarde gemeenten hebben geen behoefte meer aan goede intentieverklaringen maar willen de toezeggingen zwart op wit hebben.”

Is het gerucht waar dat tientallen gereformeerde kerken niet met de PKN mee willen? Ds. Westerneng lacht een beetje om deze getallen. „Ze zijn gebaseerd op het feit dat 66 kerkenraden in Giessenburg voor beraad bijeenkwamen en 40 in Nijkerk. Die zullen inderdaad nee zeggen tegen het verenigingsbesluit, maar dat wil nog niet zeggen dat ze uit de GKN zullen stappen. Onze eerste optie blijft dat we állen de Protestantse Kerk in Nederland ingaan, maar dan wel een goede PKN.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer