Obama spint garen bij orkaan Sandy
WASHINGTON – Zowel de Democraten als de Republikeinen in de Verenigde Staten lopen sinds superstorm Sandy op eieren. Er is Romney en Obama veel aan gelegen om aan de vooravond van de presidentsverkiezingen nog stemmen binnen te halen. Maar wie de indruk wekt dat voor hem de campagne boven Sandy en zijn slachtoffers gaat moet mogelijk een afstraffing van de kiezers vrezen.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft alle campagneactiviteiten die voor woensdag gepland stonden afgezegd. Het is de derde dag op rij dat Obama zijn verkiezingscampagne heeft stilgelegd. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt.
Obama zou woensdag naar Ohio afreizen, maar richtte zich in plaats daarvan op de nasleep van de storm Sandy. Ohio is de belangrijkste ”swing state” in de presidentsverkiezingen van volgende week dinsdag. Vicepresident Joe Biden volgde dinsdag Obama’s voorbeeld en meed campagnebijeenkomsten.
Ook Obama’s Republikeinse uitdager Mitt Romney en diens vicepresidentskandidaat Paul Ryan maakten eerder bekend uit medeleven met de stormslachtoffers verkiezingsmanifestaties te schrappen. Maar Romney zette een campagnebijeenkomst in Ohio toch door. Romney wil tijdens de manifestatie geld inzamelen voor Amerikanen die door Sandy zijn getroffen, liet zijn staf weten.
Obama koos ervoor zijn campagne te staken en zich geheel te wijden aan zijn taak als rampenbestrijder. In die rol kreeg hij veel aandacht van de media en veel complimenten – zelfs van een Republikeinse scherpslijper als gouverneur Chris Christie van de zwaar getroffen staat New Jersey. „De reactie van de federale overheid is fantastisch geweest. De president was uitstekend. De mensen van FEMA waren uitstekend”, zei Christie voor Amerikaanse televisiezenders.
De gouverneur veegde op de Republikeinse conventie van afgelopen zomer nog de vloer aan met Obama, maar sprak maandag tot drie keer toe met het Witte Huis. Christie toont zich verheugd dat zijn staat snel in aanmerking komt voor federale noodsteun omdat de president het gebied tot rampgebied heeft verklaard. „Ik kan de president daarvoor niet genoeg bedanken.”
Romney zal intussen zijn woorden uit juni 2011 betreuren dat het land zich in het geval van natuurrampen geen federale noodsteun kan veroorloven. Ook de nationale rampenbestrijdingsdienst FEMA moest wat hem betreft tegen het licht worden gehouden. De taken van de dienst zouden veel beter door de deelstaten of zelfs de private sector overgenomen kunnen worden.
De Republikein probeerde zich nu echter ook als crisismanager te profileren. Hij blies zijn partijtje mee, belde met FEMA en waarschuwde dat de VS rekening moeten houden met veel stormschade.
Het valt voor een uitdager echter niet mee om het aura van de „opperrampenbestrijder”, dat in crisissituaties doorgaans om de president hangt, te stelen. Maar er is hoop voor Romney – en reden tot zorg voor Obama. Blijken er in de crisisbeheersing fouten te zijn gemaakt, dan worden die de president aangerekend.
Zolang de nood niet is gelenigd en fouten niet zijn vastgesteld doet Romney er beter aan zijn kritiek op Obama te matigen, meent Romneys campagnestaf. Zo hopen zij te voorkomen dat hun voorman oogt alsof hij zijn verkiezing belangrijker vindt dan het lot van de getroffenen.