Productie whisky steeds duurzamer
ABERDEEN (ANP) – Diageo, de grootste producent ter wereld van gedistilleerde dranken, gaat vanaf dit jaar whisky verkopen die is geproduceerd in de grootste en duurzaamste distilleerderij van Schotland. Deze fabriek opende zijn deuren in september 2010 en geldt als het paradepaardje in duurzaam whisky-stoken.
Diageo, bekend van merken als Johnnie Walker whisky, Smirnoff wodka en Guinness bier, stak 40 miljoen pond (49,7 miljoen euro) in de nieuwe Roseisle-distilleerderij in het Noord-Schotse Speyside. De Roseisle-stokerij is de eerste grote nieuwe malt-distilleerderij die de afgelopen 30 jaar in Schotland is gebouwd. Aangezien whisky minimaal 3 jaar in het vat moet liggen, kan Diageo nu de vruchten gaan plukken van de investering. De Roseisle-fabriek produceert 10 miljoen liter gedistilleerd per jaar van de in totaal ongeveer 50 miljoen liter Schotse whisky.
De Roseisle-fabriek ziet er uit als een buitenaards ruimteschip dat is geland in de Schotse heuvels. De malt-stokerij combineert honderden jaren kennis van whisky-maken en de hypermodernste snufjes van duurzaam produceren. De inzet op duurzaamheid is steeds meer speerpunt in het beleid van Diageo. De drankengigant investeerde de laatste 6 jaar alleen al in Schotland voor 600 miljoen pond (746 miljoen euro) in zijn whisky-faciliteiten. Met 27 distilleerderijen in zijn port-folio is Diageo de grootste whisky-producent van Schotland.
Gebeurt het whisky-stoken nog steeds volgens eeuwenoude traditionele technieken, Diageo wil dat nu combineren met milieuvriendelijke technologieën. Onderdeel van Roseisle is een bio-energie-faciliteit die het grootste deel van de bijproducten van het whisky-stoken nu hergebruikt. Daarmee voorziet de distilleerderij voor een aanmerkelijk deel in zijn eigen energie en reduceert het de uitstoot van het broeikasgas CO2 met 13.000 ton op jaarbasis (vergelijkbaar met de uitstoot van 10.000 auto’s). Alleen al de bio-energie-fabriek kostte Diageo 14 miljoen pond.
Al deze projecten betalen zich ook terug, legt duurzaamheidsmanager Michael Alexander uit. „De investering in Roseisle zal zich binnen 10 à 12 jaar terugverdiend hebben”, denkt hij. „Maar nu al is Roseisle voor de helft zelfvoorzienend.” Andere investeringen in ‘groene’ technologie verdient het bedrijf veel sneller terug. „Denk aan de reductie in het gebruik van water.”