Nieuwe naam voor universiteit Nijmegen
De Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) heet vanaf september volgend jaar Radboud Universiteit Nijmegen.
Dat heeft voorzitter De Wijkerslooth van het college van bestuur van de KUN donderdag bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst van hoogleraren en leidinggevenden van de onderwijsinstelling.
De naam Radboud Universiteit moet de verbondenheid van universiteit en academisch ziekenhuis in Nijmegen benadrukken. Universiteit en ziekenhuis krijgen vanaf volgend jaar ook hetzelfde logo. Het bestuur van beide instellingen verwacht dat dezelfde naam de positie van beide instituten met name in het buitenland versterkt, aldus de bestuursvoorzitter.
De naam Radboud verwijst naar de heilige Sint-Radboud, een van de eerste christelijke geleerden van de Noordelijke Nederlanden, die in 900 leefde. Onder zijn naam werd in 1905 de Radboud Stichting opgericht, die zich ten doel stelde het rooms-katholiek hoger onderwijs in Nijmegen te bevorderen. In 1923 leidde dat tot de oprichting van de Rooms-Katholieke Universiteit en in 1956 volgde het St.-Radboudziekenhuis, dat tegenwoordig Universitair Medisch Centrum St.-Radboud heet.
Enkele jaren geleden is op de Nijmeegse universiteit nog een hevige discussie gevoerd over het woord katholiek in de naamgeving. Wetenschappers kregen met name in het buitenland steeds meer last van deze naam, die hen in andere landen vaak meteen in een bepaalde, ongewenste hoek plaatste. Het college van bestuur besloot toen echter de katholieke wortels juist meer aandacht te geven. Daarvoor zijn onder meer speciale conferentieprogramma’s opgericht.
Woordvoerder W. Hooglugt van de universiteit bestrijdt dat de instelling door de nieuwe naam nu alsnog afstand neemt van het katholieke imago. „De naam Radboud is in de katholieke gemeenschap heel herkenbaar en verwijst sterk naar onze grondslag. Onze universiteit is internationaal toonaangevend op het gebied van juridisch-medisch-ethische kwesties en juist daar kan onze achtergrond een rol spelen. De naam Radboud Universiteit is alleen gekozen omdat die de eenheid van het Nijmeegse wetenschappelijk werk symboliseert.”
Kardinaal Simonis vindt de naamswijziging van de KUN in de Radboud Universiteit Nijmegen niet bezwaarlijk. Integendeel, hij vindt het een verbijzondering van het predikaat ”katholiek”, zei hij op katholieknederland.nl. Simonis, aartsbisschop van Utrecht, is grootkanselier van de theologische faculteit van de KUN.
De nieuwe naamgeving drukt volgens Simonis de verankering van de universiteit uit in de vaderlandse kerkgeschiedenis. De heilige Radboud was aartsbisschop van Utrecht. De kardinaal constateert verder dat de statutaire naam, Katholieke Universiteit Nijmegen, ongewijzigd blijft.