Buitenland

Stoiber wil rekening met Schröder vereffenen

Waar Franz Maget, SPD-lijsttrekker bij de deelstaatverkiezingen in Beieren, zelf niet in slaagde, is dan toch gebeurd: hij is in Zuid-Duitsland het gesprek van de dag. De volstrekt kansloze uitdager van minister-president Edmund Stoiber (CSU) is het doelwit van neonazi’s, aldus zijn partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily.

Buitenlandredactie
19 September 2003 08:50Gewijzigd op 14 November 2020 00:34

Schily’s uitspraak zorgde afgelopen dinsdag voor de nodige opschudding. Die betrof niet zozeer Magets veiligheid, als wel het moment waarop de uitspraak werd gedaan. De CSU, de zusterpartij van de CDU, was ontstemd over Schily, die van een mug een olifant zou hebben gemaakt en er uitsluitend op uit zou zijn geweest Magets povere score in de peilingen op te vijzelen.

De stembusgang van aanstaande zondag lijkt voor SPD-kopman Maget een op voorhand verloren zaak. Met zijn campagnebus legde hij meer dan 30.000 kilometer af. Niet minder dan 500 keer maakte hij een stop om op te treden. Uit een enquête bleek echter dat nog geen 30 procent van de inwoners van Beieren de naam van de SPD-lijsttrekker kent.

Volgens peilingen komt de SPD uit op 20 tot 22 procent van de stemmen. Dat zou het slechtste resultaat in de geschiedenis van de Beierse SPD zijn. In 1998 behaalde de partij nog ruim 28 procent. Maar valt deze uitslag de SPD-lijsttrekker kwalijk te nemen? Hij moest de verkiezingsstrijd zo goed als alleen voeren. Bondskanselier en partijgenoot Gerhard Schröder heeft zich tijdens de campagne slechts eenmaal in Beieren vertoond. In plaats van Stoiber aan te vallen, hield hij toen een slappe voordracht over de noodzakelijke hervormingen die moeten worden doorgevoerd om de economie weer op te peppen.

Maget rende zo ongeveer in zijn eentje onverdroten voort, voor de SPD, voor zijn imago, tegen de CSU. Een beetje steun kon Maget goed gebruiken. Die kreeg hij deze week dus van Otto Schily met de mededeling dat de neonazi’s het op Franz Maget hebben gemunt. Manfred Güllner, van het opinieonderzoeksbureau Forsa, verwacht „geen grote effecten” van Schily’s verklaring, die in de media toch de nodige aandacht kreeg. „Het zal Maget amper extra stemmen opleveren.”

De CSU mag volgens de peilingen rekenen op ruim 60 procent van de stemmen. In 1998 behaalde Edmund Stoiber al een absolute meerderheid van 52,9 procent. Als de zusterpartij van de CDU inderdaad 60 procent van de stemmen in de wacht sleept, geniet ze straks een tweederde meerderheid in het Beierse deelstaatparlement.

Tijdens de campagne heeft Stoiber zijn pijlen voortdurend gericht op Schröder, die hem een jaar geleden ternauwernood versloeg. Dat zit Stoiber nog altijd niet lekker. Het was de pijnlijkste nederlaag in zijn politieke carrière. Stoiber bestookte de rood-groene regering de afgelopen weken voortdurend met kritiek op de hoge werkloosheid en de overheidsschuld. ”Ga aan het werk en treed af” en ”Wanneer wordt er eindelijk geregeerd” zijn slogans waarmee hij tijdens zijn campagne uitpakte.

Stoiber lijkt pas tevreden te zijn als hij inderdaad een monsterscore behaalt. „Zondag wil ik Schröders gezicht wel eens zien als hij de uitslag hoort”, zei hij vorige week zaterdag tijdens een verkiezingsavond. Dan zal Stoiber in Berlijn niet meer als de verslagen politicus van vorig jaar optreden, maar als de overwinnaar van vandaag.

Niemand in Beieren twijfelt aan een overweldigende overwinning van de CSU. Maget liet zijn eigen verkiezingsaffiches met de slogan ”Maget wint” overplakken met de wat nerveuze slagzin ”Zwarte tweederde meerderheid verhinderen!”. Ook de Groenen, die zich verheugen op een goed resultaat, zijn op hun hoede. Ze vergeleken Stoiber met Lenin.

Vanwege de voorspelbare uitslag is in Beieren geen sprake geweest van een stevige verkiezingscampagne. Ze heeft slechts een week geduurd. Dat hangt samen met de schoolvakanties. Die eindigden een week geleden in Beieren. Daarna kwam de verkiezingscampagne pas op gang.

Omdat een echt thema ontbrak, bleven spectaculaire confrontaties tussen lijsttrekkers uit en probeerden de partijen de gunst van de kiezer te winnen met eigen thema’s. De CSU kan bogen op de perfecte staat van Beieren. Het gaat met de Zuid-Duitse deelstaat beter dan met alle andere deelstaten. De staat heeft de laagste schuld, de beste scholen, de meeste bedrijfsterreinen en het laagste misdaadcijfer. En dat is allemaal de verdienste van de CSU.

Aangezien een kwart van de 9,1 miljoen kiezers nog geen definitieve keuze heeft gemaakt, kan de verkiezingsuitslag behoorlijk verschillen van de peilingen. Het enige dat zeker lijkt is dat de CSU ook na zondag de dienst zal uitmaken in Beieren. Stoiber heeft in zijn achterhoofd de recordscore van 62,1 procent. Die werd in 1974 behaald door Alfons Goppel. Het zal niemand verbazen als dat record morgen sneuvelt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer