Binnenland

Stadsregio vraagt steun rijkere gemeenten

De Stadsregio Rotterdam wil zich nadrukkelijker gaan bemoeien met de verdeling van de goedkope woningen in Rotterdam en omgeving. De iets rijkere gemeenten in het gebied, zoals Barendrecht, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs, wordt gevraagd meer kansarmen te huisvesten.

ANP
19 September 2003 08:01Gewijzigd op 14 November 2020 00:34

F. Koen, dagelijks bestuurder wonen en stedelijke vernieuwing in de stadsregio, denkt dat de bestuurders van deze gemeenten wel meewerken aan de plannen. „Wie meedeelt in de problemen, deelt ook mee in het geld voor aanpak daarvoor”, aldus Koen donderdag.

Uitgangspunt van die nieuwe plannen is dat de Stadsregio voortaan ook het geld beheert dat nu onder meer via het grotestedenbeleid bij de gemeente binnenkomt. Een gemeente die wat meer sociaal zwakkeren binnenhaalt, krijgt dan tevens geld om mogelijke problemen op bijvoorbeeld het gebied van onderwijs of jongerenwerk te voorkomen. Koen schat dat de Stadsregio op die manier over ongeveer 100 miljoen euro zou kunnen beschikken.

De stadsregio haakt in op de discussie die losbarstte over de opeenhoping van problemen in sommige Rotterdamse wijken. Roepen dat de regio zich over meer mensen met een laag inkomen moet ontfermen, is volgens Koen niet de oplossing. Hij wijst erop dat in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis de afgelopen jaren eigenlijk alle goedkopen huizen zijn toegewezen aan Rotterdammers die uit hun huis moesten dat werd gesloopt.

De nood in die steden is ook groot, in gemeenten als Capelle aan den IJssel, Spijkenisse en Hellevoetsluis is er volgens Koen een evenwicht en kan er niet te veel meer bij. En dus gaat hij de wethouders van de steden die vooral duurdere woningen hebben, vragen zuiniger te zijn op de sociale huurwoningen die ze hebben en deze bijvoorbeeld niet te slopen of verkopen.

„Om hoeveel woningen het gaat, kan ik niet zeggen. Het moet er ook niet toe leiden dat Spangen hetzelfde wordt als Westvoorne. En Westvoorne moet ook geen Spangen worden. We experimenteren in de woningtoewijzing, maar om de eenzijdige bevolkingssamenstelling van wijken te veranderen, moeten we echt het woningaanbod veranderen. Meer bouwen voor de midden- en hogere inkomens.”

Koen denkt dat het voorstel een aanzet kan zijn tot vermindering van de problemen in de Rotterdamse wijken. „De samenstelling van de bevolking is het gevolg van vijftig jaar volkshuisvestingsbeleid. Van Rotterdam tot Maassluis bestaat het woningaanbod voor meer dan de helft uit goedkope woningen. Daar moeten meer middeldure en dure woningen komen, het overschot van de goedkope huizen moet via sloop van de markt verdwijnen.”

De bestuurders van de achttien gemeenten in de Stadsregio Rotterdam praten 8 oktober over de verdeling van goedkope woningen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer