Amerikaanse roman: dromend meisje wordt volwassen
Uitgekeken op haar duffe geboortedorp is er maar één ding waar de Amerikaanse Rebekah naar verlangt: een glansrijke zangcarrière in Texas.
De Eerste Wereldoorlog loopt op zijn einde en de Spaanse griep verslaat zijn duizenden. Wanneer Rebekah gevraagd wordt haar zieke tante te helpen, grijpt ze deze kans aan om weg te komen uit het dorp. Haar tante sterft echter, en laat haar achter met de zorg voor vier onbekende kleine kinderen. Zal dit haar levenslot zijn?
In ”Droomvlucht”, de debuutroman van Anne Mateer, trekt Rebekah de lezer zonder al te veel moeite mee het verhaal in. Doordat het verhaal in de ik-vorm is geschreven, is de afstand tot de lezer klein.
Rebekah groeit van een onvolwassen meisje vol onrealistische dromen uit tot een jonge vrouw die haar binnenkant ontdekt en durft te laten zien. Ze toont haar angsten, maar ook haar dromen.
Met vallen en opstaan leert ze de schijnbaar mooie buitenkant van mensen en idealen te doorgronden en durft ze haar dromen los te laten en open te staan voor nieuwe wegen. Bovenal ervaart ze hoe God Zijn wil voor haar leven laat zien in de dagelijkse gebeurtenissen, te midden van vriendschappen en relaties.
De Eerste Wereldoorlog speelde in een wereld zonder Facebook of Skype, waar mensen over de wereld heen elkaar de belangrijke dingen meedeelden via een telegram. Mateer geeft een goed beeld van de deze tijd, sfeervol, met kleurige details die de beelden laten leven.
Het is een verhaal zonder opsmuk dat boeit door zijn eenvoud, eerlijkheid en mooie stijl.
Boekgegevens
”Droomvlucht”, Anne Mateer; uitg. De Banier, Apeldoorn, 2012; ISBN 978 90 336 3267 9; 376 blz.; € 19,95.