Consument

Hoe deden we het ook alweer: overhemden strijken?

„Laat wasgoed dat gestreken moet worden niet uitgroeien tot een grote berg, maar werk het direct weg wanneer je het van de lijn of uit de droger gehaald hebt.”

Annemieke-van der Wal-van den Berg

26 October 2012 14:29Gewijzigd op 14 November 2020 23:56
Foto Stock Exchange
Foto Stock Exchange

Een tip van een professional, Jacolande Zwanepol, eigenares van Jacolande Was- en strijkservice in IJsselmuiden. Vooral wanneer je een hekel aan strijken hebt, is het niet aan te raden om de hoeveelheid strijkgoed te laten oplopen. Dat maakt de klus tenslotte alleen maar vervelender.

En wie echt als een berg tegen het strijken opziet, kan zijn wasgoed bij een strijkbedrijf brengen, zoals dat van Zwanepol. De IJsselmuidense startte in 2009 met haar onderneming, nadat ze jaren in een wasserij had gewerkt. Ze wast en strijkt voor alleenstaanden, bedrijven, „maar ook voor mensen die er gewoon een hekel aan hebben.” Klanten kunnen hun wasgoed wekelijks bij haar brengen, maar het is ook mogelijk om dat incidenteel te doen, bijvoorbeeld bij terugkomst van vakantie, in tijden van grote drukte of in geval van ziekte. Zwanepol werkt met een vaste prijslijst, waarop staat hoeveel het kost om bijvoorbeeld een rok of overhemd te laten strijken.

Je hoort nogal eens dat het verwijderen van de kreukels een stuk gemakkelijker gaat wanneer je de was nog vochtig van de lijn haalt en dan direct strijkt. Dit zou vooral gelden voor stoffen als katoen en linnen. Volgens Zwanepol maakt het hebben van een goed stoomstrijkijzer dit echter onnodig. Dat geldt zeker in haar geval, met het professionele stoomstrijkijzer dat zij gebruikt. „Wanneer ik aan het strijken ben, is de hele ruimte vochtig en warm van de stoom.”

Een ander advies luidt om voor lastige stoffen die snel kreuken een strijkspray te gebruiken. Die zou met materiaal zacht en soepel maken, wat het weghalen van de kreukels vergemakkelijkt. Zwanepol heeft geen ervaring met het middel. Maar de spray lijkt haar, ook voor mensen die niet professioneel strijken, overbodig. „Volgens mij wordt het vooral gebruikt omdat het voor een lekker luchtje zorgt.”

Dan de techniek: een zakdoek of kussensloop strijken is eenvoudig, maar hoe strijk je bijvoorbeeld een overhemd? Hiervoor wordt een vaste volgorde aangehouden, maar hoe die moet zijn, daar verschillen de meningen over.

Zwanepol strijkt eerst de kraag, dan de schouders, vervolgens de voorpanden en de achterkant, daarna de mouwen en tot slot de manchetten. Op de site puntoitaliano.nl, een webwinkel met Italiaanse kwaliteitsoverhemden, raden ze het volgende aan: strijk eerst het boord –messcherpe vouw erin maken– en daarna de schouderpanden, de mouwen, de manchetten, het achterpand, het rechtervoorpand en als laatste het linkervoorpand.

De mouwen zijn volgens de site „misschien wel het onderdeel van het overhemd waar het meeste discussie over is. Zo veel mensen, zo veel meningen.” Hun advies: „Pak het overhemd bij schouder en manchet vast bij de zijnaad, trek het strak, leg de mouw neer en strijk hem glad.” Ook na het strijken verdient het overhemd nog de nodige zorg en aandacht. Hang het netjes op, met het bovenste knoopje gesloten, luidt het advies van Punto Italiano. Want doordat het kledingstuk nog warm is, is het extra gevoelig voor kreukels. En: gebruik een goede kledinghanger, bij voorkeur een met verbredingen op de schouders.

Dit is het derde deel in een serie over huishoudelijke handigheden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer