Amerikaanse economie groeit 2 procent
WASHINGTON (ANP/RTR) – De economie van de Verenigde Staten is in het derde kwartaal met 2 procent gegroeid op jaarbasis. Dat blijkt uit een eerste raming van het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag.
Economen rekenden in doorsnee op een groei van het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp) met 1,9 procent. In het tweede kwartaal groeide ’s werelds grootste economie met 1,3 procent.
De consumentenuitgaven in de VS gingen met 2 procent omhoog, na een toename van 1,5 procent in het tweede kwartaal. De consumentenbestedingen zijn goed voor circa 70 procent van de Amerikaanse economie.
De bedrijfsuitgaven waren juist een rem op de economische ontwikkeling. Deze daalden met 1,3 procent. Ook de Amerikaanse export zorgde voor tegenwind voor de economie. De export ging in het afgelopen kwartaal voor het eerst sinds het eerste kwartaal van 2009 omlaag.
De overheidsbestedingen gingen juist omhoog, voor het eerst na acht kwartalen met dalingen op rij. Ook de huizenmarkt trok flink aan. De huizenbouw steeg met 14,4 procent, dankzij het zeer lage renteniveau in de VS, waardoor het goedkoper is om een hypotheek af te sluiten.
De economische groei van 2 procent is echter niet sterk genoeg om een serieuze verlaging van de werkloosheid in de VS te bewerkstelligen. Daarvoor is minstens 2,5 procent groei nodig over meerdere kwartalen, aldus economen. Er zijn nog altijd 4,5 miljoen minder banen in de VS dan voor de economische neergang.
Het groeicijfer is dan ook niet echt een opsteker voor president Barack Obama. De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn op 6 november.
ING liet in een commentaar weten dat het cijfer niet zo sterk is als op het eerste oog lijkt. De bank wijst op de zwakke bedrijfsuitgaven en de vertekening van het groeicijfer door de hogere Amerikaanse overheidsbestedingen, vooral op militair terrein. Die bestedingen zouden het groeicijfer met 0,7 procentpunt kunnen hebben verhoogd. ING denkt dat dit in herzieningen weer deels zou kunnen komen te vervallen.