Politiek

Schippers: Te demissionair voor nieuw beleid zorg

DEN HAAG – Minister Schippers (VWS) voelt in de nadagen van haar huidige ministerschap weinig voor het treffen van drastische maatregelen tegen ondervoeding bij ouderen.

Redactie politiek
26 October 2012 10:45Gewijzigd op 14 November 2020 23:56
Schippers. Foto ANP
Schippers. Foto ANP

Dat maakte Schippers donderdag duidelijk in een Kamerdebat.

In het debat was het vooral de SP die Schippers tot actie aanspoorde. De partij wil dat gemeenten worden verplicht tot het organiseren van een jaarlijks welzijnsbezoek aan thuiswonende ouderen van 70 jaar en ouder door huisartsen of medewerkers van de GGD. Mogelijke gevallen van ondervoeding en daarnaast van vereenzaming en verwaarlozing kunnen zodoende vroegtijdig worden opgespoord.

Een op de tien ouderen die nog thuiswonen, is ondervoed, aldus de SP. Uit recent onderzoek „dat ons drie weken geleden werd toegestuurd” blijkt volgens SP-woordvoerster Leijten bovendien dat veel gemeenten hun wettelijke taken op het terrein van de preventieve ouderengezondheidszorg laten liggen.

„Ik ben heel erg demissionair”, zo begon Schippers donderdag haar reactie. „Sommige Kamerleden vragen mij te komen met nieuw beleid en nieuwe inzichten. Eerlijk gezegd vind ik het ongepast om dat nu te doen. Ik kan wel heel mooie beleidsvoornemens presenteren, maar het nieuwe kabinet moet dat ook maar willen. Ik vind het dus eigenlijk niet aan mij om hier nu allerlei toezeggingen te doen.”

Afgaande op de verkiezingsprogramma’s is volgens Schippers een ruime Kamermeerderheid voorstander van de komst van buurt- en wijkvoorzieningen waarmee de zorg dichter bij mensen wordt gebracht. „Het voorstel van mevrouw Leijten zou bekeken moeten worden in het kader van de wijze waarop wij in de volgende kabinetsperiode de zorg in de buurt daadwerkelijk gaan vormgeven.”

Schippers haalde verder aan dat het probleem van ondervoeding al enige tijd wordt onderkend. Zo is er met steun van het ministerie veel onderzoek gedaan naar methoden om ondervoeding te herkennen en te behandelen. Inmiddels heeft die benadering zo veel vruchten afgeworpen dat de Stuurgroep Ondervoeding, die daarbij als aanjager fungeerde, het inmiddels zonder de jaarlijkse subsidie van 70.000 euro kan stellen, vindt Schippers. Het is volgens haar vooral zaak dat zorgverleners, „of het nu de huisarts is, de wijkverpleegkundige of de thuiszorgmedewerkster, evenals de mantelzorgers” om daadwerkelijk alert zijn. „Als men ondervoeding tegenkomt, moet men volgens protocollen gaan werken, want die zijn heel succesvol.”

Als het navolgen van de protocollen achterwege blijft, zal de inspectie ingrijpen, zo kondigde Schippers donderdag aan. „En zeggen: Ho, ho. Het zijn jullie eigen richtlijnen; ga ze toepassen.”

Richting de SP zegde Schippers overigens nog wel toe dat de zorg­inspectie in 2014 de gemeentelijke nota’s gezondheidsbeleid zal beoordelen op hun aandacht voor preventieve ouderenzorg. De inspectie gaat daarnaast toetsen of de GGD’s zicht hebben op de gezondheidstoestand van de ouderen in de gemeente. In 2013 zal de inspectie deze gegevens van de GGD’s ontvangen. „Ik vind dat wij, als wij al die gegevens hebben, zouden moeten bezien of extra regels voor de gemeenten nodig zijn.”

De PVV pleitte donderdag voor een verbod op het serveren van diepvriesmaaltijden in verzorgingshuizen. Het CDA wil binnen twee weken van minister Schippers een lijst ontvangen van instellingen binnen de ouderenzorg die de magnetron „dag in, dag uit” gebruiken als fornuis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer