Binnenland

Declaratiegedrag nekt burgemeester Lingewaard

LINGEWAARD – Zijn „creatieve” declaratiegedrag heeft Harry De Vries (56, CDA) donderdag ten val gebracht. Donderdagmiddag kondigde de burgemeester van het Gelderse Lingewaard aan dat hij zijn functie onmiddellijk neerlegt „wegens nieuwe ontdekkingen met betrekking tot foutieve declaraties en het onzorgvuldig declareren van reiskosten waarop ik geen recht bleek te hebben.”

Redactie digitale media
25 October 2012 13:54Gewijzigd op 14 November 2020 23:55
Burgemeester Harry de Vries van Lingewaard. Foto ANP
Burgemeester Harry de Vries van Lingewaard. Foto ANP

„Wat ik heb gedaan is fout en op geen enkele wijze goed te praten. Ik vind het heel erg dat dit gebeurt”, aldus een verklaring van De Vries. In een toelichting zei hij: „Toen ik ontdekte dat sommige declaraties over 2012 niet correct waren, heb ik dat willen corrigeren. Dat was fout op de manier zoals ik het wilde doen.” Om welke bedragen het gaat, moet nog blijken uit een onderzoek dat al is ingesteld, maar volgens Lingewaardse raadsfracties ging het om „een paar honderd euro in 2011 en grote bedragen in 2012.”

Het is niet de eerste keer dat De Vries is betrapt op foute declaraties en onterechte onkostenvergoedingen. Eerder moest hij onder andere al duizenden euro’s aan telefoonkosten terugbetalen. De Vries kreeg tot kortgeleden ook nog een riant wachtgeld voor de periode dat hij Statenlid in Gelderland was geweest. In 2010 werd het Lingewaardse college uitgeroepen tot „de topdeclareerders van Gelderland.” Er volgde een onderzoek en weer terugbetalingen, maar scherpere regels die toen werden opgesteld blijken niet te zijn nageleefd.

„Hoe dat kon gebeuren, moet uit het onderzoek blijken”, zei wethouder Louis Dolmans donderdagmiddag. Zijn twee collega-wethouders liggen ook onder vuur, want ook zij zouden valse onkostennota’s hebben ingediend. De wethouders blijven echter aan totdat de gemeenteraad heeft besloten wat hun lot zal zijn. Dolmans: „In het geval van de burgemeester gaat het om evidente fouten. Van een geheel andere orde dan slordigheden en het niet naleven van procedures en regels.”

De omvang van de zaak kwam pas vorige week woensdag aan het licht. „Wat begon als uitzoeken van een slordigheid werd gaandeweg een echt probleem”, aldus Dolmans. Lingewaardse politici noemden het donderdag „onbegrijpelijk dat het weer mis is gegaan.”

De Vries: „Ik heb mezelf niet willen verrijken. Niemand zet zijn baan op het spel voor een paar honderd euro.” De ex-burgemeester, die zich ziek heeft gemeld, zal alle ten onrechte gedeclareerde kosten terugbetalen.


Bestuurders in opspraak

RIJSWIJK (ANP) – Binnen korte tijd kwamen diverse gemeentelijke en provinciale bestuurders in het nieuws wegens integriteitproblemen. Hoewel bij sommige bestuurders de onderzoeken al langer liepen, komen er nu steeds meer details over de affaires naar buiten. Hieronder de recentste gebeurtenissen.

Voormalig gedeputeerde Hooijmaijers (VVD) van Noord-Holland wordt beschuldigd van onder meer belangenverstrengeling. Volgens justitie liet hij zich in de periode 2005-2009 flink betalen door projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Ook zou hij in 2007 ruim 7000 euro aan steekpenningen van Fortis Nederland hebben ontvangen.

De Roermondse wethouder Van Rey (VVD) wordt door het openbaar ministerie verdacht van ambtelijke corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. Van Rey zou die informatie hebben doorgegeven aan burgemeester Offermanns (VVD) van Meerssen, die graag eerste burger van Roermond wilde worden. Van Rey trad vanwege de verdenkingen af als wethouder en Eerste Kamerlid.

Voormalig burgemeester Offermanns is medeverdachte in het onderzoek naar corruptie en lekken van informatie door Van Rey. Als gevolg daarvan trok hij zijn kandidatuur voor Roermond in en trad hij af als burgemeester van Meerssen. De wethouders en raadsleden hadden geen vertrouwen meer in hem. Hij trok zich ook terug als voorzitter van de VVD Limburg.

In de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland is wethouder Den Uil (ChristenUnie) deze week in opspraak geraakt. Hij zou zijn zakelijke belangen te veel hebben vermengd met die van het wethouderschap. Dat blijkt uit een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten. Als bestuurder was hij verantwoordelijk voor onder meer bouwprojecten. Tegelijk was hij directeur-aandeelhouder van een architectenbureau.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer