Filosoof Van der Stoep: Tweet De Breij „afschuwelijke reactie”
AMERSFOORT – Dat cabaretier Claudia de Breij SGP-leider Van der Staaij via Twitter „branden in de hel” toewenste, is „een afschuwelijke reactie”, vindt Jan van der Stoep, lector aan de Christelijke Hogeschool Ede. „Vroeger schopten cabaretiers tegen de meerderheidsopvatting, nu kiezen ze een minderheid tot doelwit.”
Kritische reacties op de tweet van De Breij kwamen lang niet alleen uit christelijke kring, viel dr. Jan van der Stoep, als onderzoeker verbonden aan de faculteit der wijsbegeerte van de Vrije Universiteit en lector aan de Christelijke Hogeschool Ede, op. „Ook mensen uit haar eigen leef- en denkwereld vinden dat zij lelijk uit de bocht vloog. Dat zegt toch wel iets.”
Zelf vindt Van der Stoep de tweet van De Breij „een afschuwelijke reactie.” „Was het vroeger zo dat cabaretiers –en dat kon ik nog wel waarderen– bij voorkeur aanschopten tegen meerderheidsopvattingen, tegenwoordig hebben zij het blijkbaar voorzien op de ideeën van minderheden. Dat hierdoor de indruk ontstaat dat voor die ideeën nauwelijks nog plaats is, vind ik zorgelijk.”
Enerzijds moeten De Breijs woorden niet té zwaar worden opgevat, vindt de Amersfoortse filosoof. „We hebben het hier niet over de hoofdredacteur van NRC, maar over een cabaretier. Het is, vindt zij zelf, haar beroep om te choqueren. Het zou feitelijk ernstiger zijn geweest als een SGP’er háár de hel had toegewenst dan andersom. Want zo’n SGP’er gelóóft erin. Voor haar is het ‘maar’ een metafoor. Ze peilt de diepte van haar eigen uitspraak niet.”
Anderzijds vindt de wetenschapper het wel degelijk buitengewoon jammer „dat een bekende Nederlander als De Breij het blijkbaar niet tot haar verantwoordelijkheid rekent bruggen te slaan tussen groepen mensen. Ik vind dat zij als mediapersoonlijkheid primair de dialoog zou moeten willen aangaan met andersdenkenden. Maar nee, zij hakt er meteen frontaal op in.”
Een goede dialoog tussen seculieren en christenen is wel degelijk mogelijk, denkt Van der Stoep. „Dat zie je heel mooi bij de grote denker Habermas. Die realiseerde zich na 9/11 dat je, ook als seculier, religie niet kúnt negeren. Laten we ons alsjeblieft realiseren, merkte hij op, dat religieuze mensen, net als wij, rationele wezens zijn die over de zaken grondig hebben nagedacht. Over sommige zaken, zoals schuld, vergeving en lijden, hebben zij zelfs een veel langere en diepgaandere denktraditie dan wij seculieren.”