Opinie

Commentaar: Doodswens van De Breij is gewoon haatzaaien

Wie vroeger aan de bar van het dorpscafé eens een uitspraak deed die eigenlijk niet door de beugel kon, wist dat zijn woorden vaak niet verder reikten dan de bedompte gelagkamer. Vandaag de dag verspreiden sociale media dergelijke oprispingen in een mum van tijd over de hele wereld.

25 October 2012 10:37Gewijzigd op 14 November 2020 23:55
Foto Twitter
Foto Twitter

Het café is inderdaad opgevolgd door moderne media als Twitter en Facebook. Dat wil niet meteen zeggen dat het er in de brede samenleving ineens veel grover aan toegaat. Wat er enkele tientallen jaren geleden aan de tap of bij de dorpspomp werd ver­handeld, kon ook vaak de toets van fatsoen en wellevendheid niet doorstaan. Het nieuwe en grotere bereik van die digitale borrelpraat geeft twitteraars echter ook een grotere verantwoordelijkheid.

Er is dus geen reden om allerlei grove uitspraken te bagatelliseren. Zeker niet als het gaat om grens­overschrijdende uitspraken van mensen die een publieke functie hebben.

In dat licht is de grove verwensing die VARA-presentatrice Claudia de Breij dinsdagnacht aan het adres van SGP-leider Van der Staaij richtte, volstrekt buiten de orde. Vanwege zijn opstelling in het debat over het duo-ouderschap twitterde ze: „Vuile, vieze @keesvdstaaij brand toch in de hel.” Deze verwensing had direct een ongekend bereik. Met 144.000 Twitter­volgers heeft De Breij meer aanhang dan veel bekende politici en opinieleiders. In alle redelijkheid kan dus niet worden gezegd dat deze uitspraak werd gedaan binnen een besloten vriendenkring – al zou dat niets afdoen aan het verwerpelijke ervan.

Het is werkelijk onbegrijpelijk dat een vrouw die een publieke functie heeft dit zomaar kan roepen. En daar kennelijk ook geen spijt van heeft. Weliswaar nuanceerde ze gisteren later op de dag haar uitspraak, maar enkele uren daarna bleek dat we daar niet veel waarde aan moeten hechten. Haar derde tweet over deze zaak luidde: „Grappig, hoeveel mensen juichen of juist huilen omdat ik eens een keer zonder mijn gebruikelijke beschaafde rem erop tweette. #twasheerlijk.” 
Van spijt dus geen spoor.

Tekenend is dat het grote publiek er kennelijk weinig moeite mee heeft. Enkele websites maakten er melding van, maar van de papieren edities heeft dondermorgen alleen het Nederlands Dagblad er aandacht aan besteed. Toen Van der Staaij een uitspraak deed over de kans op zwangerschap na verkrachting, waren media er als de kippen bij om hem te veroordelen. Nu een populaire presentatrice en cabaretier een christenpoliticus op de hak neemt, zwijgen de opinieleiders. Hoe anders zou dat geweest zijn als een imam deze zelfde woorden over premier Rutte had getwitterd? Ook de politiek houdt haar mond, terwijl die wel jaarlijks miljoenen subsidie geeft aan de publieke omroep, waarvan Claudia de Breij een van de best betaalde medewerksters is.

Christenen zijn geroepen degene die hen slaat de andere wang toe te keren. Dat betekent echter niet dat verantwoordelijken in de samenleving bij dit soort uitspraken moeten doen of hun neus bloedt. Hier is sprake van haatzaaien en doodsverwensingen aan het adres van een persoon. Volgens het Wetboek van Strafrecht is dat nog steeds verboden. Laat de rechter oordelen.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer