Balkenende: Wij zijn niet te somber
Het kabinet is in zijn analyse en aanpak niet te somber, maar eerlijk en scherp. Het verdoezelt de problemen niet, maar pakt ze aan, juist ook met het oog op de lange termijn.
Dat zei premier Balkenende vanmorgen toen Kamer en kabinet de woensdag begonnen algemene politieke beschouwingen voortzetten. De minister-president ontkende dat het debat over waarden en normen in de slop is geraakt. „Dat is voor het kabinet nog steeds een belangrijk onderwerp.”
Hij kon vanmorgen echter niet aangeven welke financiële middelen het kabinet heeft uitgetrokken om het beleid rond de zogeheten immateriële kwesties te bevorderen. Tijdens de kabinetsformatie hebben CDA en VVD aan ChristenUnie en SGP beloofd de abortuswet en de euthanasiewet te zullen evalueren en flankerend beleid te voeren waardoor abortus en euthanasie zo veel mogelijk voorkomen worden, zoals voorlichting aan tieners en palliatieve zorg. In de visie van ChristenUnie en SGP moet het kabinet daar dan ook financiële middelen voor uittrekken.
In het debat over de regeringsverklaring stelde ChristenUnie-kamerlid Rouvoet ook al de vraag naar het voor deze doelen gereserveerde geld. Balkenende verwees toen naar de begrotingen van de diverse departementen, waarin het allemaal terug te vinden zou zijn. Rouvoet, vanmorgen: „U hebt dat heel helder beloofd. Vorige week zei u in Hardinxveld-Giessendam nog: „Wat ik beloof, doe ik ook. Dat hoort bij mijn waarden en normen.” Toch heb ik die geldmiddelen in de begrotingen niet gevonden.”
Balkenende verwees hierop naar de extra investeringen die het kabinet doet in de jeugdzorg, naar het voorstel om voor zwak functionerende gezinnen een gezinscoach beschikbaar te stellen en naar een op te zetten campagne om autochtonen meer begrip te laten krijgen voor de cultuur van allochtonen. Op het punt van de extra financiële middelen voor medisch-ethische zaken beloofde hij later op de dag nog terug te komen, nadat zijn ambtenaren daar preciezer naar hadden gekeken.
De premier gaf aan het met SGP-leider Van der Vlies eens te zijn dat de overheid een taak heeft in het tegengaan van „onwelvoeglijk” gedrag. Tegelijkertijd beklemtoonde hij dat een overheid beperkt is. „Gedrag dat niet regelrecht tegen een bepaalde wet ingaat, kunnen we niet zomaar verbieden. Dat kunnen we wel ongepast vinden, maar in het tegengaan daarvan hebben burgers en maatschappelijke organisaties hun eigen verantwoordelijkheid.”
SP-leider Marijnissen was degene die Balkenende vanmorgen het eerst interrumpeerde. „U hebt het over waarden en normen. Daarbij noemde u de Tien Geboden als een van de bronnen. Daarover zou ik met u een robbertje willen vechten. Want houdt het niet verband met het gebod ”gij zult niet stelen” als de overheid plotseling de pensioenrechten van mensen inperkt, mensen die soms veertig jaar in de bouw hebben gewerkt en altijd premies betaald?”
De premier bestreed dat dit diefstal genoemd kan worden. „Bovendien valt me op dat u het thema waarden en normen opvoert en in één adem zegt dat u een robbertje met me wilt vechten. Dat is toch niet het geven van een goed voorbeeld?”