Opinie

Commentaar: Afscheid van Curaçao nadert

Curaçao stevent af op volledige onafhankelijkheid. Niet omdat het land daar helemaal klaar voor is, maar omdat de verhoudingen binnen het koninkrijk gekenmerkt worden door onderling wantrouwen. Willemstad heeft genoeg van de „respectloze bevoogding” door Den Haag en omgekeerd heeft Den Haag het gehad met het onverbeterlijke eiland.

22 October 2012 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 23:51
Stembureau op Curacao. Foto ANP
Stembureau op Curacao. Foto ANP

Sinds 2010 is Curaçao afgesplitst van de Nederlandse Antillen en heeft het de status van een autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het eiland heeft een eigen parlement en regering. Alleen op het gebied van defensie en buitenlandse betrekkingen moet het de lijn van het koninkrijk volgen.

Bij die verzelfstandiging van Curaçao heeft Den Haag op financieel terrein een sanering doorgevoerd. Den Haag nam toen 70 procent van de staatsschuld voor zijn rekening. De financiële gaten werden gevuld, zodat Willemstad met een schone lei kon beginnen. Voor die operatie voteerde de Nederlandse regering een bedrag van 1,5 miljard.

Inmiddels is duidelijk dat dit alles maar heel weinig geholpen heeft. Zowel bestuurlijk als boekhoudkundig is het in Willemstad een janboel. Er zijn allerlei signalen dat de geprivatiseerde overheidsbedrijven door de laatste regering onder leiding van premier Schotte zijn leeggeroofd. Ook was de staatsschuld in 2011 niet kleiner geworden maar juist veel groter. Terwijl op grond van de Nederlandse steun van een jaar eerder de gedachte had postgevat dat een sluitende begroting mogelijk zou zijn. Vanwege het financieel wanbeleid besloot Den Haag het eiland onder curatele te zetten. Dat was tegen het zere been van de regering-Schotte.

Om reden van die bevoogding uit het hoge noorden wil Curaçao nu het koninkrijk verlaten. De verkiezingsuitslag van vrijdag heeft duidelijk gemaakt dat dit ook het verlangen is van de meerderheid van de bevolking. De partij Pueblo Soberano van Helmin Wiels, die de verkiezingen won, stuurt aan op volledige zelfstandigheid. Zijn aanstaande coalitiepartner, Schotte, zal dat zeker steunen.

Vanwege de financiële en bestuurlijke chaos is volledige zelfstandigheid weliswaar niet op heel korte termijn mogelijk, maar de richting is wel bepaald. Wiels beseft dat al te overhaaste stappen op dit terrein niet verstandig zijn. Eerst zal er intern orde op zaken moeten komen.

Daarbij is zeker ook van belang dat de corruptie op het eiland wordt aangepakt. Dat is een forse klus. Zo heeft de vorige premier, Schotte, nauwelijks iets aan dat probleem gedaan. Sterker, er zijn allerlei aanwijzingen dat hij zich zelf schuldig maakte aan corruptie. In de media wordt onverholen gesteld dat hij banden met de onderwereld onderhoudt. Nu Wiels met Schotte weer een regering moet vormen, is het maar de vraag of de nieuwe premier erin zal slagen schoon schip te maken.

Juist de door en door verziekte sfeer op financieel en op bestuurlijk terrein is er de oorzaak van dat Nederlandse partijen inmiddels genoeg hebben van de samenwerking met Curaçao. Begrijpelijk dat ze uitzien naar een definitief afscheid. Alleen moeten ze nog wel wat geduld hebben.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer