Politie vordert scooter bij overlast
Politie en justitie in Rotterdam en omgeving treden sinds woensdag extra hard op tegen overlast door scooters en brommers. De gewone weggebruiker heeft weinig te vrezen van het project Aanpak Scooter Overlast (ASO), dat zich vooral richt op groepen die overlast veroorzaken.
Wie voor de tweede keer strafrechtelijk in de fout gaat, raakt zijn scooter of brommer kwijt. Behalve bij het rijden op opgevoerde of onverzekerde scooters, treedt de politie ook op bij een zogenaamde wheelie, wanneer de coureur op één wiel rijdt. „Ook het hinderen of het in gevaar brengen van het verkeer leidt tot inbeslagname”, aldus de politie.
De politiemensen zijn blij met het project. „We krijgen gigantisch veel klachten uit buurten. In de praktijk konden we vaak niet meer dan honderd keer waarschuwen of voor de zoveelste keer een bon uitschrijven. Als een collega de carburateur of de uitlaat van een scooter had verwijderd, hoorde hij wanneer hij zijn handen stond te wassen de eigenaar al weer langsscheuren”, aldus een politiewoordvoerder.
Met ASO hebben politie en justitie een groep op het oog die al langere tijd voor overlast zorgt. In Rotterdam-Rijnmond zijn hiervoor in 2002 bijna 5100 processen-verbaal uitgeschreven. „Op de eerste plaats staat iemand die al 37 keer een proces-verbaal heeft gekregen.”
De woordvoerder verwacht dat het project succesvol zal zijn, omdat alle overtredingen van degenen die bekend zijn bij de politie worden samengevoegd in een dossier. Daarin verzamelt de politie niet alleen de verkeersovertredingen, maar ook informatie over bijvoorbeeld deelname aan straatraces en betrokkenheid bij tasjesroof. „We koppelen de gegevens van de veelplegers.”
Ook heeft de politie een speciaal scooterteam geformeerd. Agenten op lichte en wendbare motoren moeten de lastpakken vangen. Met deze actie loopt Rotterdam voor op andere grote steden.