Donor sluit huid en hoornvliezen vaakst uit
RIJSWIJK (ANP) – Mensen die een donorcodicil invullen, kunnen aangeven welke organen en weefsels ze niet willen afstaan na hun dood. Huid en hoornvliezen worden daarbij het meest aangevinkt. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. 11,4 procent van iedereen die een codicil invulde, heeft daar een beperking in aangebracht. Dat zijn bijna 650.000 mensen.
437.000 mensen willen hun huid niet afstaan. 377.000 mensen willen ook na de dood hun hoornvliezen houden. Transplantatiecoördinator Hanneke Hagenaars van het Erasmus MC herkent dat beeld uit de dagelijkse praktijk. Zij en haar collega’s regelen de gang van zaken rond de donatie en begeleiden nabestaanden in het donatieproces.
„Ik sprak laatst een dochter die het had over de drie h’s van haar overleden vader: zijn hoornvliezen want daarmee zag hij haar, zijn huid want daarmee voelde hij haar en zijn hart want daar had hij haar in gesloten. Die drie wou hij niet afstaan. De rest van zijn organen en weefsels wel. Veel mensen voelen ook weerzin om hun hoornvliezen af te staan omdat ze het gevoel hebben dat daar hun ziel in zit”, vertelt Hagenaars.
Met het afstaan van huid hebben mensen vaak moeite omdat het over de buitenkant van het lichaam gaat. Hagenaars: „Maar in de praktijk zie je er niets van. We halen alleen huid weg aan de achterkant van het lichaam, op de onderrug en de billen en de benen. Daarna trekken we de overledene een absorberend pak aan, zodat de schaafwonden niet lekken op de kleding.”
Voor hoornvliezen staan momenteel 720 mensen op de wachtlijst. Voor huid is er geen wachtlijst.
Naast huid en hoornvliezen worden botweefsel, kraakbeen en pezen ook vaak aangevinkt (215.000 weigeraars). Anderzijds blijkt dat mensen slechts mondjesmaat weigeren om hun darmen (53.000), nieren (62.000) en lever (72.000) af te geven.
In totaal hebben 5,7 miljoen mensen een donorcodicil ingevuld. Ruim 1,5 miljoen mensen hebben aangegeven niet te willen doneren.
Maandag begint de donorweek. Dan wordt weer geprobeerd om het aantal orgaan- en weefseldonoren in Nederland omhoog te krijgen.