Ook apen pikken ongelijke beloning niet
Apen hebben net als mensen rechtvaardigheidsgevoel. Dat wijst erop dat gevoel van gelijkheid een voorvaderlijke trek van primaten is. Tot die conclusie zijn wetenschappers van de Emory University in Atlanta, Georgia, gekomen. Zij schrijven dat in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature dat donderdag verschijnt.
In een experiment dat twee jaar heeft geduurd, hebben dierengedragsdeskundigen Sarah Brosnan en Frans de Waal bruine kapucijnapen geleerd fiches te accepteren als beloning en die te ruilen voor voedsel. De aapjes wisselden hun fiches altijd graag voor komkommer, totdat ze zagen dat de onderzoekers één van hun maten er een veel begeerlijkere druif voor gaven. Ze weigerden daarna hun fiches in te wisselen of ruilden die nog wel voor komkommer, maar weigerden daarvan te eten. Als een aap het fruit ook nog eens had gekregen zonder er iets voor te hebben gedaan, ontstaken zijn soortgenoten vaak in woede.
„Kapucijners lijken net als mensen beloning relatief te beoordelen. Ze vergelijken hun eigen beloning met wat er te verdienen valt en hun eigen inspanningen met die van anderen. Ze reageren afwijzend op beloningen die ze eerder acceptabel vonden als een partner een betere deal sluit", schrijven Brosnan en De Waal. Het genoegen van beloning en de boosheid over oneerlijke behandeling zijn bekende factoren achter de menselijke sociale hiërarchie en samenwerking. De studie laat volgens de wetenschappers zien dat dat ook het geval kan zijn bij niet–menselijke primaten.
LET OP E M B A R G O