Binnenland

Maasdonk past oorlogsmonument aan

GEFFEN (ANP) – Het omstreden oorlogsmonument in het Brabantse dorp Geffen wordt aangepast, maar de geplande onthulling zaterdag gaat gewoon door. Op de gedenksteen komen geen namen te staan, alleen de tekst ‘Dit is een monument van verzoening ter nagedachtenis aan alle slachtoffers van oorlogsgeweld’. Dat heeft de gemeente Maasdonk, waar Geffen onder valt, donderdag bekendgemaakt.

18 October 2012 16:47Gewijzigd op 14 November 2020 23:48
Afgelopen voorjaar blokkeerde een rechter –op verzoek van Federatief Joods Nederland (FJN)– het plan van het Achterhoekse Vorden om tijdens de dodenherdenking ook stil te staan bij de tien Duitse militairen die daar begraven liggen. Foto ANP
Afgelopen voorjaar blokkeerde een rechter –op verzoek van Federatief Joods Nederland (FJN)– het plan van het Achterhoekse Vorden om tijdens de dodenherdenking ook stil te staan bij de tien Duitse militairen die daar begraven liggen. Foto ANP

Maasdonk wilde op het monument de 47 mensen herdenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Geffen waren omgekomen. Onder hen waren 16 Duitse militairen. Dat viel in slechte aarde bij Joodse organisaties. Maasdonk zegt geschrokken te zijn van de reacties, maar begrip te hebben voor de emoties.

„Wij hadden gehoopt dat mensen hun verschillen zouden kunnen overbruggen zonder hun verleden te vergeten. Terwijl wij uit waren op verzoening, ervaren wij nu tweespalt. Wij betreuren dat. Het maakt voor ons nogmaals duidelijk hoe belangrijk verzoening is”, zei burgemeester Roel Augusteijn van Maasdonk. Wethouder Rini van de Ven voegt toe: „Heel jammer dat anno 2012 de tijd hiervoor niet rijp is. Wij hadden gehoopt dat dit een handreiking zou zijn.”

Het monument bestaat uit vliegende vogels in roestvrij staal. Die staan volgens Maasdonk symbool voor „verzoening, vrijheid, vrede, veiligheid en verdraagzaamheid”.

Voorzitter Herman Loonstein van Federatief Joods Nederland (FJN) sprak donderdagochtend met de gemeente Maasdonk. Loonstein is tevreden. „Dit is precies wat wij wilden, geen Joodse namen naast Duitse namen. Dat zou onacceptabel zijn. Nu is het een lokale kwestie die Joden niet langer kwetst. Het is een wijs besluit. Maasdonk is door de knieën gegaan, ze zijn gelukkig gezwicht”, aldus Loonstein.

Bij het gesprek met Maasdonk was ook het Centraal Joods Overleg betrokken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer