Dijkgraaf (SGP) over belastingstelsel: Positie eenverdiener onomstotelijk op tafel
DEN HAAG – De commissie-Van Dijkhuizen die woensdag een plan presenteerde voor een wijziging van het belastingstelsel kwam er vooral op aandringen van de SGP. Hoe beoordeelt Kamerlid Dijkgraaf haar rapport?
Een goed stuk?
„In grote lijnen komt het voorstel van de commissie voor één laag belastingtarief waaronder 93 procent van de belastingplichtigen valt, overeen met de sociale vlaktaks die wij al langer bepleiten. Winst is ook dat nu eindelijk de mythe is doorgeprikt dat zo’n vlaktaks zou leiden tot onoverkomelijke koopkrachteffecten.
Ook de voorgestelde aanpak op de woningmarkt heeft onze steun. Door de beperking van de hypotheekrenteaftrek terug te geven in de vorm van lagere belastingtarieven voorkom je een ordinaire belastingverhoging voor huizenbezitters.
Over het afschaffen van de aftrek voor zzp’ers aarzelen we nog omdat we niet willen dat ondernemerschap wordt ontmoedigd.”
Hoofddoel van de SGP was de ongelijke fiscale behandeling van gezinnen aan te pakken. Doet de commissie dit?
„Deels wel. Met de plannen uit het tussenrapport gaan eenverdieners er méér op vooruit dan tweeverdieners, al had dit wat ons betreft nog wel een tandje extra gemogen. Belangrijk is evenwel dat de commissie de feitelijke analyse met ons deelt dat alleenverdieners nu fiscaal gezien veelal de dupe zijn en dat daarover keuzes moeten worden gemaakt. Daarmee ligt dit onderwerp nu scherp en onomstotelijk op tafel. Ik ben blij dat we onze bijzondere positie in het vorige kabinet juist ook hebben aangewend om deze commissie op te tuigen. Wijzigingen die je in gang weet te zetten in het belastingstelsel zijn vaak veel duurzamer dan andere wetten, die vaak eenvoudig weer kunnen worden teruggedraaid.”
‘Uw’ commissie stelt ook voor om de giftenaftrek voor goede doelen te schrappen.
„Daar zijn wij dus absoluut op tegen. De onderbouwing van de commissie rammelt op dit punt. Als de giftenaftrek verdwijnt, gaan mensen gegarandeerd minder geven. Zeker nu de overheid zich op steeds meer terreinen terugtrekt, moet je oppassen om dit soort private initiatieven te ontmoedigen.”
Zegt u het de commissie na dat ouderen rijk zijn en dus best wat meer kunnen bijdragen?
„Ja. Als je kijkt naar de feiten, dan is dat simpelweg zo, al gaat dit tegelijkertijd ook weer niet voor álle ouderen op. Maar als je ziet hoeveel ouderen er straks zijn ten opzichte van het aantal werkenden, dan is het onontkoombaar dat rijke ouderen meer gaan bijdragen.”
Durven VVD en PvdA deze fiscale handschoen op te pakken?
„Dat zou mij niet verbazen, juist ook gezien de bijzondere timing van het rapport: dit lijkt afgesproken werk. De plannen bieden ook voor beide partijen aanknopingspunten.”