Onzekerheid ondanks afname tbc-besmettingen
DEN HAAG/GENEVE (ANP) – Het doel om voor 2015 de opmars van tuberculose (tbc) te stoppen is gehaald, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag. Het aantal besmettingen neemt af. Maar zowel die organisatie als het Nederlandse Tuberculosefonds (KNCV) plaatst fikse kanttekeningen bij die mijlpaal.
Want nog altijd raken er wereldwijd zo’n 8,7 miljoen mensen per jaar besmet met tbc. En de resistente vormen van de ziekte rukken op, vooral in Oost-Europa. Bovendien gaat het niet lukken om in Afrika en Europa het aantal sterfgevallen ten opzichte van 1990 te halveren, zo waarschuwt Peter Gondrie, de algemeen directeur van het fonds.
„Dat is ook een probleem voor Nederland; tbc houdt zich niet aan grenzen”, licht Gondrie toe. Hij pleit er dan ook voor om het geld dat via het zogenoemde ‘Global Fund’ wordt gestoken in de aanpak van tbc, anders te spreiden. „Nu krijgen de armste landen het meest. Dat is positief voor Afrika, maar niet voor Oost-Europa. Hoewel overheden daar zelf geld in de bestrijding steken, moeten die landen meer geld en externe expertise krijgen om de epidemie aan te pakken.”
Ook zou er meer geld gestoken moeten worden in de ontwikkeling van medicijnen en een goed opsporings- en bestrijdingsprogramma, zeker gezien de opmars van resistente varianten. „Bovendien is ongeveer 9 procent van de multiresistente tbc zelfs extreem resistent. Die variant is nauwelijks te bestrijden en treft jaarlijks zo’n 40.000 mensen. Bovendien rukt dat type snel op. In januari 2010 kwam het in 46 landen voor, nu in 84.”
In Nederland raakten in 2011 zo’n 1000 mensen besmet met tbc, net zoals in de voorgaande jaren. Wel steeg het aantal gevallen van resistente tbc van 11 naar 15. „We hebben een uitstekend bestrijdingsprogramma en dat moet zo blijven, zodat we de verschillende varianten van tbc vroeg kunnen opsporen en bestrijden. Want het is ook hier niet uit te sluiten dat de resistente vorm terrein wint”, zo besluit Gondrie.