Beurzen wachten op EU-top
AMSTERDAM (ANP) – De Europese beurzen lieten woensdag overwegend kleine winsten zien. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van de Europese top, die donderdag en vrijdag zal plaatsvinden. Opluchting dat de Spaanse kredietstatus niet werd verlaagd naar rommelstatus bood enige ondersteuning aan de markt. In Amsterdam ging ASML omlaag na publicatie van de kwartaalcijfers.
„De beurzen weten na de mooie dag van gisteren de winsten vast te houden. In Amsterdam staat ASML in de schijnwerpers, maar de koersdaling valt nog mee gezien de sterke klim van de afgelopen weken. Daarnaast begint donderdag de zoveelste EU-top. Het blijft voortmodderen, maar als je kijkt naar de onderliggende resultaten gaat het allemaal niet zo beroerd. Vooral de grote bedrijven met een sterke afzet buiten Europa doen het redelijk goed”, aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,2 procent hoger op 334,26 punten. De MidKap-index bleef ongewijzigd op 531,39 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,3 procent. De beurs in Madrid deed het beter met een winst 1,5 procent. Kredietbeoordelaar Moody’s handhaafde de rating van Spanje op Baa3. Dat is één stap boven de junkstatus. De vooruitzichten blijven wel negatief.
In de AEX zakte ASML 2,9 procent en was daarmee de sterkste daler. De derdekwartaalcijfers van de chipmachinemaker vielen wat tegen en ook de vooruitzichten waren zwak. ASML maakte tevens bekend de Amerikaanse lichtbronleverancier Cymer over te nemen voor ongeveer 1,95 miljard euro. Volgens analisten betaalt ASML een hoge prijs voor de grootste overname van het bedrijf ooit.
Staalbedrijf ArcelorMittal was de grootste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 3,8 procent. In de MidKap stond onlinebeleggingsbank BinckBank bovenaan met een plus van 1,7 procent. Grootste daler was tankopslagbedrijf Vopak met een min van 1,1 procent.
In Parijs zakte Danone ruim 4 procent. ’s Werelds grootste yoghurtproducent zag de marktomstandigheden in Zuid-Europa in het derde kwartaal verder verslechteren. De Franse branchegenoot van Unilever kampte daardoor met druk op de omzet bij zijn zuiveldivisie.
De euro zette zijn opmars voort en was 1,3103 dollar waard, tegen 1,3035 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 92,09 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent tot 113,70 dollar per vat.