Joodse organisaties op gesprek over monument
GEFFEN (ANP) – Federatief Joods Nederland (FJN) en het Centraal Joods Overleg (CJO) zijn uitgenodigd voor een gesprek op donderdagmorgen met de gemeente Maasdonk over een herdenkingsmonument in Geffen. Daarop staan ook de namen van Duitse militairen die in de oorlog in het dorp sneuvelden. Beide organisaties verzetten zich tegen het monument. Ze kunnen in gesprek met burgemeester Roel Augusteijn en wethouder Rini van de Ven, zei een woordvoerster van de Brabantse gemeente woensdag.
FJN, dat om het gesprek had gevaagd, liet weten op de uitnodiging te zullen ingaan. Ook voorzitter Willem Koster van het CJO is van de partij.
„Het bij elkaar brengen van de daders van de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog en de slachtoffers daarvan, doet groot onrecht aan degenen die slachtoffer waren van een moordzuchtig regime en hen die het kwaad bestreden”, vindt het CJO. De Joodse organisatie waarschuwt Nederlanders „de geschiedenis niet te vervalsen door iedereen onder dezelfde noemer te willen herdenken”. FJN-voorzitter Herman Loonstein noemt het „onbegrijpelijk” dat de gemeente een dergelijk monument wil plaatsen.
Het monument zou zaterdag onthuld worden. „De gemeente ziet op dit moment geen reden om van de voorgenomen onthulling af te zien”, aldus de gemeentewoordvoerster weten.
Afgelopen voorjaar ontstond eveneens commotie over de herdenking van Duitse soldaten. FJN stapte in mei naar de rechter om te voorkomen dat de Gelderse gemeente Bronckhorst tijdens de dodenherdenking op 4 mei ook Duitse soldaten zou gedenken. De dodenherdenking mocht doorgaan, maar de rechter bepaalde toen wel dat burgemeester Henk Aalders de graven van Duitse soldaten moest mijden.
FJN kondigde toen aan volgend jaar de herdenkingen in alle gemeenten in de gaten te zullen houden en naar de rechter te stappen wanneer elders ook Duitse soldaten worden herdacht.