Beslissing Graafstroomse brandweer weer uitgesteld
BLESKENSGRAAF – Er is nog steeds geen duidelijkheid over de toekomst van de brandweerkorpsen in de Zuid-Hollandse gemeente Graafstroom. Maandagavond haalde het college het voorstel om de post Oud-Alblas op te heffen van de agenda.
De fractievoorzitters drongen er vervolgens op aan om voor 1 januari een besluit te nemen. Dan gaat Graafstroom met Liesveld en Nieuw-Lekkerland op in de fusiegemeente Molenwaard.
Het was de vierde keer dit jaar dat de plaatselijke politiek het hoofd boog over de huisvesting van de brandweer. De voorgenomen bezuinigingen moeten worden gerealiseerd.
Eind 2011 kwam het college van Graafstroom met het plan op de proppen om de post Brandwijk/Molenaarsgraaf op te laten gaan in die van Bleskensgraaf. Beide korpsen zouden hun bestaande onderkomens –die niet meer voldoen aan de eisen van de tijd– verlaten en gehuisvest worden in het te koop staande gebouw van reinigingsdienst GGNZ op het bedrijventerrein van Bleskensgraaf.
Commandant E. Blom van de post Brandwijk/Molenaarsgraaf verzette zich destijds met hand en tand tegen die plannen. Volgens hem klopten de cijfers over de aanrijtijden en de kosten van de verbouwing van de kazerne niet.
Verder nam hij het het college kwalijk dat de vrijwilligers zo laat op de hoogte werden gesteld. Om hun argumenten kracht bij te zetten, hielden de vrijwilligers van Brandwijk/Molenaarsgraaf een enquête onder de inwoners die uitliep op een adhesiebetuiging voor de spuitgasten.
De plaatselijke politiek schoof de besluitvorming voor zich uit, waarna het college onlangs een geheel nieuw voorstel lanceerde. Centraal daarbij stond nog steeds de aankoop van het GGNZ- gebouw in Bleskensgraaf –kosten 1,125 miljoen– dat als centrumpost moet gaan fungeren. De post in Brandwijk zou alsnog worden behouden en gaan fungeren als dependance. Voor de kantine, de instructieruimte en de werkkamer voor de postcommandant zou dit korps gebruik moeten maken van de centrumpost in Bleskensgraaf.
Kind van de rekening werd nu de post in Oud-Alblas. Waar nog niet zo lang geleden werd gesproken over de bouw van een nieuwe kazerne, dreigde deze post nu te worden gesloten. De korpsen van Alblasserdam en Papendrecht zouden vervolgens de brandweerzorg voor Oud-Alblas gedeeltelijk voor hun rekening moeten nemen. Al met al moest de operatie een jaarlijkse bezuiniging van 125.000 euro opleveren
Daarop was het de beurt voor de manschappen van Oud-Alblas om in toorn te ontsteken. Woordvoerder F. Verhoeven liet maandag geen spaan heel van het voorstel. „Dit plan rammelt aan alle kanten. Het kan zo de prullenbak in.” Volgens Verhoeven klopt er weinig van het dekkingsplan. „Dat rolt uit de computer, maar er kan gemakkelijk met cijfers worden gemanipuleerd.” De inspreker was het ermee eens dat er bezuinigd moet worden. „Maar doe dat bij de veiligheidsregio. Daar gaat het geld er met bakken uit.”
Daarop presenteerden de vrijwilligers een berekening waaruit moest blijken dat de bestaande kazernes van de drie korpsen voor een paar ton verbouwd kunnen worden – vele malen goedkoper dan het voorstel van het college. „We hadden maar een week om te bewijzen dat het beter kan. Schandalig dat wij dat als vrijwilligers uit moeten zoeken.”
De fracties overstelpten het college met vragen. ChristenUniewoordvoerder A. de Jong constateerde dat het veiligheidsniveau fors daalt. De Jong liet weten zich te schamen voor de communicatie met de vrijwilligers. PvdA’er E. Spaans wees eveneens op de positie van de spuitgasten. „Zo’n betrokken team vrijwilligers krijg je nooit meer bij elkaar.” Ook SGP’er C. Egas betreurde de eventuele sluiting van de post. „Maar de financiële problemen zijn groot. Het water dreigt over de dijk te gaan.”
Na een schorsing besloot burgemeester D. van der Borg –gelet op de inbreng van het korps Oud-Alblas en de fractievoorzitters– het onderwerp voor nader beraad van de agenda te halen. De zaal –stampvol vrijwilligers van de diverse korpsen– beloonde het uitstel met applaus.
CU-voorman C. Boender en SGP-leider C. Egas toonden waardering voor het besluit van Van der Borg. „Het ligt niet alleen aan het college dat het zo loopt. Ook als raad slagen we er niet in om er uit te komen. We moeten snel de koppen bij elkaar steken en nog dit jaar tot een besluit komen.”