Terneuzenaar ziek van scheepvaart en industrie
TERNEUZEN – In de gemeente Terneuzen leven minder gezonde mensen dan in andere regio’s van Nederland. Dat bleek maandag uit de vierjaarlijks regionale Volksgezondheid Toekomst Verkenning van de GGD Zeeland.
Wethouder Liefting van Volksgezondheid schetste zaterdag een ontluisterend beeld. Zo kampen in zijn gemeente de helft van de volwassen inwoners tot 65 jaar, vier van de vijf ouderen en een kwart van de jongeren met minstens één chronische aandoening.
Verder neemt het aantal ouderen met diabetes schrikbarend toe. Meer dan de helft van de volwassenen en een op de vijf kinderen kampen met overgewicht. Ook klagen inwoners van Terneuzen zeven keer meer over stofhinder van bedrijven dan de bevolking van andere regio’s.
Liefting: „Terneuzen is een industriestad. De Kanaalzone is een gebied met veel economische activiteiten, zoals scheepvaart en industrie, die de gezondheid nadelig beïnvloeden. We zijn kwetsbaarder, omdat onze bevolking sterker vergrijst dan die in andere gebieden. We hebben lager opgeleide mensen. Studenten trekken weg uit Zeeuws-Vlaanderen. Het is een gegeven dat hoger opgeleide mensen langer leven.”
De bevolking in de grootste gemeente van Zeeuws-Vlaanderen, 55.000 inwoners, ervaart haar gezondheid als matig tot slecht. Twee op de tien ouderen voelen zich psychisch ongezond. Zij missen vooral sociale contacten en vereenzamen, wat zijn invloed heeft op de gezondheid.
Beleidsmedewerkster Vriends van de gemeentelijke afdeling volksgezondheid zet in op preventie. „De leefstijl moet veranderen. We gaan beleid voeren dat gericht is op de aanpak van overgewicht, diabetes, depressie, alcohol en roken met programma’s beweging en sport. De kans van slagen hangt af van de wil van het individu en de medewerking van ouders.”
Bij het plan van aanpak zijn ook zorginstellingen, zorgverzekeraars, onderwijs en andere belanghebbende organisaties betrokken. Liefting: „Het mes snijdt hierdoor aan twee kanten. Door preventieve maatregelen hopen we het aantal behandelingen van zieken omlaag te brengen. Met deze besparing zouden we het actieplan kunnen financieren.”
Het plan van aanpak in Zeeuws-Vlaanderen wordt volgend voorjaar uitgewerkt. Er komt daarna een nieuw onderzoek. Liefting en Vriends zijn optimistisch gestemd en halen de alcoholcampagne ”Laat ze niet (ver)zuipen” aan, waardoor jongeren in Zeeuws-Vlaanderen minder alcohol zijn gaan drinken.