Inval bij Jezus Centrum Nijkerk om fraude en witwassen
NIJKERK – Bij de inval dinsdag in de evangelische gemeenschap Jezus Centrum Nijkerk (JCN) en de stichting Intro vatten de opsporingsdiensten hoofdverdachte Johan K. (48), voorganger van JCN, in de kraag. Hij wordt verdacht van onder meer uitkeringsfraude, belastingfraude, valsheid in geschrifte en witwassen.
Het moet dinsdagochtend flink schrikken zijn geweest voor medewerkers en cliënten van stichting Intro, die mannen met veelal een strafblad en psychosociale en verslavingsproblemen opvangt. De politie forceerde met geweld de ingang van het JCN aan de Holkerstraat in Nijkerk en sloeg voorman Johan K. en vijf andere mannen uit Nijkerk –verdacht van fraude met uitkeringen die werden verstrekt door de gemeente Nijkerk– in de boeien.
Het JCN, waarvan stichting Intro deel uitmaakt, is een actieve gemeente met een hart voor mensen, zo staat te lezen op de website, die overigens gistermiddag uit de lucht is gehaald. In augustus 2005 werd deze gemeente geplant door Johan K. en zijn vrouw Willemijn, die zich geroepen wisten door God „om een centrum voor Jezus te openen.”
Elke zondag zijn er samenkomsten van de gemeente. Verder is het JCN betrokken bij de organisatie van onder meer huiskringen en jeugdwerk.
Johan K. is in 1964 in Harderwijk geboren en opgegroeid in de hervormde gemeente. Op de website van JCN staat te lezen dat hij als jonge ondernemer zeer succesvol was. Zijn levensdoel was snel rijk te worden. Zijn eerste huwelijk strandde, en Kok raakte verslaafd. Hij kwam in aanraking met politie, justitie en de Belastingdienst.
In 1990 trouwde hij met Willemijn, met wie hij vier kinderen kreeg. In de beginjaren van zijn tweede huwelijk bracht hij diverse periodes in de gevangenis door. Later slaagde hij erin een succesvol eigen bedrijf op te bouwen, keukenbladenfabriek Terra BV.
Tevens raakte hij betrokken bij CBMC, een groep christelijke zakenmensen. K. kwam tot inkeer en wilde zich voor de medemens gaan inzetten. In 2000 begon hij zijn stichting Intro.
Johan K. en zijn vrouw wisten zich daarnaast geroepen om te starten met evangelisatiewerk en een Alpha-cursus in Nijkerk. Ze begonnen in een pand aan de Holkerstraat. Ondersteund door gebedsgroepen groeiden de samenkomsten uit tot huisgroepen, waarna het JCN op 14 augustus 2005 zijn eerste samenkomst op zondagochtend belegde.
Met het keukenbladenbedrijf van Johan K. gaat het niet goed. Sterker nog, zijn Terra BV, waar hij ook cliënten van zijn stichting Intro liet werken om hen voor te bereiden op terugkeer in de maatschappij, is op 19 juni van dit jaar failliet verklaard, zo blijkt uit stukken van de curator.
Rond zijn failliete Terra BV had Johan K. nog een andere bv gebouwd: Straatlicht Beheer en Beleggingsmaatschappij, waarvan hij enig aandeelhouder en bestuurder was.
Tot 2008 was Terra een goed lopend bedrijf. De toenmalige directeur, niet Johan K., bleek voor 150.000 euro te hebben gefraudeerd. Bovendien was de man nalatig geweest bij betalingsverplichtingen aan de Belastingdienst, waardoor Terra een belastingschuld had van 180.000 euro. Terra trof een betalingsregeling met de Belastingdienst en trok extra krediet aan. Bovendien had een reorganisatie plaats om te besparen op de personeelskosten.
De economische crisis was voor Terra de druppel. Tussen 2008 en 2012 liep de omzet met de helft terug. In maart van dit jaar volgde opnieuw een reorganisatie. Het mocht niet baten. Met nog elf werknemers in dienst vroeg de keukenbladenproducent faillissement aan.
Het verslag van de curator laat zien dat Johan K. vlak voor de uitspraak van het faillissement nog enkele verboden transacties uitvoerde. Zo verkocht hij een deel van de bedrijfsmiddelen voor bijna 10.000 euro aan een inderhaast opgerichte Stichting Terra. Daarnaast deed hij kort na de aanvraag van het faillissement een betaling van 11.000 euro aan zijn Straatlicht Beheer en Beleggingsmaatschappij en maakte hij voor bijna 30.000 euro over aan zijn stichting Intro.