Arbitrage om claim van tientallen miljoenen tegen Jumbo
VEGHEL – Een arbitragecommissie gaat zich buigen over het conflict dat er is ontstaan tussen supermarktconcern Jumbo en het bestuur van het pensioenfonds van Super de Boer.
Tussen de twee woedt al enige tijd een hevige strijd omdat het supermarktconcern weigert op te draaien voor het dekkingstekort van het pensioenfonds van Super de Boer (SdB), waartoe het formeel wel verplicht zou zijn. Gemiddeld duurt een arbitrageproces ongeveer 9 maanden. De uitkomst is voor beide partijen bindend.
„Jumbo legt de afspraken die er zijn gemaakt over de financiering van Pensioenfonds SdB in goede en in slechte tijden anders uit dan wij”, stelt het SdB-pensioenfonds zaterdag op haar website. „Vandaar dat dit aan een arbitragecommissie is voorgelegd.”
Net als veel pensioenfondsen heeft het fonds van SdB onvoldoende buffers vanwege de lage rente en de gestegen levensverwachting en voldoet het niet aan de eisen die De Nederlandsche Bank (DNB) stelt. Eerder al stelde FNV-bestuurder Murat Sekercan tegenover deze krant dat op grond van de door Jumbo en het fonds van SdB (25.000 deelnemers en een belegd vermogen van 500 miljoen euro) ondertekende uitvoeringsovereenkomst, het supermarktconcern een bedrag van tientallen miljoenen euros zou moeten bijstorten.
Jumbo nam eind 2009 de winkels over van Super de Boer (SdB). Bij die transactie is met de vakbonden afgesproken dat Jumbo de pensioentoezeggingen van het SdB-personeel zou respecteren.
Chris Baggerman (RMU), bestuurslid namens de vakbonden bij het pensioenfonds van Super de Boer, zegt er in een reactie „van overtuigd te zijn” er „alles aan gedaan te hebben” om de directie van Jumbo ertoe te bewegen om extra premie te storten. „Helaas moet ik vaststellen dat Jumbo zijn bij de overname van Super de Boer gedane toezeggingen niet meer wil nakomen. Hierdoor is een gang naar de arbitragerechter onontkoombaar geworden, om zo de belangen van de werknemers en de
gepensioneerden veilig te stellen”, aldus Baggerman, die ook coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid is bij de reformatorische vakorganisatie RMU.
In die laatste hoedanigheid was hij in 2009 als onderhandelaar betrokken bij de overname van Super de Boer door Jumbo. „Jumbo stelde toen schriftelijk onomwonden vast dat de overname „thans geen directe materiële, sociale, economische of juridische gevolgen” zou hebben voor de werknemers van Super de Boer. Kennelijk gaat het spreekwoord ”een man een man, een woord een woord” nu niet meer op voor de familie Van Eerd (eigenaren van Jumbo, red.) en gaat deze grootgrutter net als zijn grotere broer in supermarktland op de kleintjes letten.”
Die gedupeerde kleintjes zijn volgens Baggerman vooral de gepensioneerde supermarktmedewerkers, die vanaf 1 april 2013 bij een klein pensioentje van „pak ’m beet 700 euro in de maand, maandelijks 49 euro moeten inleveren omdat hun pensioen met 7 procent gekort wordt omdat Jumbo weigert z’n verplichtingen na te komen. Het in augustus trots gemelde winstherstel door Jumbo over
de eerste maanden van 2012 steekt daar schril bij af.”
Ook FNV Bondgenoten kraakt de houding van Jumbo en stelt bij monde van bestuurder Sekercan dat zijn achterban „boos en geëmotioneerd is” over de ontstane situatie. „Het is duidelijk dat Jumbo de eerder gemaakte afspraken niet wil nakomen en de rekening nu volledig legt bij de deelnemers van het pensioenfonds. Kennelijk moeten werknemers en gepensioneerden de rekening van de afgelopen overname betalen. Hallo Jumbo?!” stelt Sekercan, verwijzend naar Jumbo’s reclameslogan.
„Het mag duidelijk zijn dat wij als cao-partij en belangenbehartiger hiermee niet kunnen instemmen. Wij kunnen ook niet wachten op de uitspraak van een arbitrageproces dat ongeveer een jaar kan duren, met alle gevolgen van dien. Nietsdoen is dus geen optie. Wij zullen dan ook de komende dagen en weken overleggen met onze achterban over de te volgen acties om Jumbo alsnog op andere gedachten te brengen. Dit kan goedschiks of kwaadschiks.”
Naast het conflict met het SdB-pensioenfonds ligt Jumbo ook overhoop met het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Levensmiddelenbedrijf (BPFL). Het gaat daarbij om de pensioenen van oud-SdB-personeel dat inmiddels in dienst is bij Jumbo. Nu Super de Boer NV niet langer voortbestaat, zullen zij zich moeten aansluiten bij BPFL. Omdat dit fonds een betere dekkingsgraad en een veel betere pensioenregeling heeft, zou bij een eventuele liquidatie van het pensioenfonds van Super de Boer, overheveling van ook de opgebouwde rechten van gepensioneerden van het SdB-fonds naar BPFL voor Jumbo gepaard kunnen gaan met een extra schadepost van nog eens enkele tientallen miljoenen euro’s.