„Niet denktank maar ‘doetank’ antwoord op seculiere tegenwind”
Niet een denktank, maar een ‘doetank’ is hét antwoord op aanwakkerende seculiere tegenwind, stelt Ed van Hell.
De opiniebijdragen van achtereenvolgens ds. W. Visscher (RD 25-9) en de heren Schalk (RD 28-9) en Spruyt (RD 6-10) onderstrepen het opnieuw: er is werk aan de winkel voor wie het christen-zijn serieus wil nemen.
De kop boven het artikel van ds. W. Visscher zorgde ervoor dat ik zijn betoog met een bepaald vooroordeel begon te lezen. Ik veronderstelde een verhandeling die bepleit dat we ons als christen moeten voorbereiden op de zoveelste bedreiging die op ons afkomt. Mijn vooroordeel werd geheel weggenomen toen ik de oproep aan het slot van het artikel las. Ds. Visscher roept de kerken op om de geestelijke nood van ons land te gaan beantwoorden op grond van de Bijbel. Want, zo motiveert hij zijn oproep, „voor geestelijke noden hebben christenen goede antwoorden.”
Bezorgd
Als ik het goed heb, is Peter Schalk het met de oproep van ds. Visscher eens. Tegelijkertijd wil de voorman van de RMU een vollediger beeld geven. Hij wijst onder meer op hetgeen in stilte wordt gedaan door het Panel Presentie. De oproep van Schalk om het antwoord op de seculiere tegenwind niet te gaan organiseren, spreekt me aan. Tegelijkertijd weten we dat het soms nodig is om dingen te organiseren. Niet om het organiseren als doel, maar als middel om veranderingsprocessen op gang te brengen.
Dr. Spruyt onderstreept de oproep van ds. W. Visscher. Hij geeft er een politieke duiding bij. Hij tekent in herkenbare trekken waar de liberalisering van de politiek toe zou kunnen leiden. Het is niet denkbeeldig dat de Nederlandse samenleving op enig moment de zichtbare aanwezigheid van christelijke waarden niet meer zal toelaten. Overigens wil ik daarbij opmerken dat zijn politieke argumenten mij niet zo aanspraken. Ze zorgen voor een zekere ontkrachting van zijn stevige betoog.
Genoemde drie heren maken zich zorgen over de positie van reformatorische christenen in de geseculariseerde samenleving. Laat ik daar geen misverstand over bestaan: met hen ben ik daar ook bezorgd over.
In mijn dagelijks werk ben ik verantwoordelijk voor stichting Ontmoeting. Een organisatie van reformatorisch-christelijke medewerkers en vrijwilligers die werken voor dak- en thuislozen. In deze dagelijkse confrontatie met kwetsbare mensen in een ondergaande wereld raak ik er meer en meer van overtuigd dat christenen inderdaad goede antwoorden hebben. Door er eenvoudigweg te zijn, wordt op praktisch wijze een antwoord gegeven op daadwerkelijke nood.
Geen woorden, maar daden
Hierom zou ik iedereen willen motiveren, stimuleren en enthousiasmeren om daadwerkelijk christen te zijn. Laten we niet vervallen in activisme, maar de intens diepe Bijbelse betekenis van het christen-zijn in praktijk (gaan) brengen. Dat is het juiste antwoord dat christenen kunnen geven. Op die manier kan het Evangelie worden doorgeven. Niet door middel van woorden, maar door daden.
Ik pretendeer niet de wijsheid in pacht te hebben om het geschetste probleem op te lossen. Maar ik zou graag onze ervaring en kennis delen met anderen. Een denktank is daarvoor wat mij betreft een prima vorm.
Zonder vergaderen zal het niet gaan. Wat mij betreft is het eerste agendapunt: Hoe maken we van een denktank een doetank? Wie mee wil denken én doen is van harte welkom.
De auteur is directeur van stichting Ontmoeting. Meedoen? evhell@ontmoeting.org