CDA wil medicijnenknaak van tafel
De CDA-fractie wil de dinsdag gepresenteerde bezuinigingsplannen van het kabinet op een aantal punten afzwakken. Tijdens de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer woensdag zal fractieleider Verhagen voorstellen de eigen bijdrage van 1,50 euro per doktersrecept te schrappen. Ook het taxivervoer voor zieken, dat het kabinet wil afschaffen, moet wat Verhagen betreft in stand blijven voor de meest kwetsbare groepen.
De ’medicijnenknaak’ moet volgens het CDA van tafel omdat in het verleden isgebleken dat het instrument niet goed werkt om het gebruik van medicijnen te remmen. Bovendien vindt de CDA-fractie de eigen bijdrage niet erg solidair. „Mensen die medicijnen nodig hebben, kopen ze toch”, aldus de woordvoerder van Verhagen.
Het CDA stelt als alternatief voor om de voorziene verlaging van de ziekenfondspremie volgend jaar niet te laten doorgaan. In 2005 wil de fractie het eigen risico in de gezondheidszorg, dat dan wordt ingevoerd, iets verhogen. Door deze twee maatregelen wordt er geen gat in de begroting van Volksgezondheid geschoten.
De christen-democraten hebben over hun voorstellen al contact gehad met coalitiepartners VVD en D66, maar er is nog geen overeenstemming over.VVD-fractieleider Van Aartsen komt woensdag zelf met een voorstel om het aantal agenten volgend jaar te verhogen. Volgens hem vertoont dat dan „een dip”.
De drie regeringspartijen steunen op hoofdlijnen de harde bezuinigingsmaatregelen van het kabinet, die volgend jaar in totaal op ruim 10 miljard euro uitkomen. CDA, VVD en D66 noemen de ingrepen noodzakelijk voor herstel van de Nederlandse economie en om de overheidsfinanciën te saneren. De oppositiepartijen hebben vernietigende kritiek. Vooral de linkse partijen spreken van „afbraak van de verzorgingsstaat”.
Het kabinet toonde zich dinsdag na het voorlezen van de troonrede en de presentatie van de Miljoenennota 2004 bereid concessies te doen aan de sociale partners, als die de lonen de komende twee jaar willen bevriezen. Minister De Geus van Sociale Zaken noemde in dat geval „niets onbespreekbaar”.
Volgens minister Zalm van Financiën zou twee jaar pas op de plaats bij de lonen in de marktsector het Rijk honderden miljoenen euro’s opleveren. Dat geld zou kunnen worden gebruikt voor verzachting van de plannen met de VUT en het prepensioen. Het kabinet wil het gebruik van die regelingen onaantrekkelijk maken door de fiscale aftrek van de premies te schrappen.
De Geus zei dinsdag voor RTL Nieuws dat loonmatiging volgend jaar 6000 extra banen oplevert. Het jaar daarop zou dat aantal toenemen tot 40.000 en in 2007 tot 60.000, aldus de minister.
De werkgeversorganisaties reageerden dinsdag positief op de uitlatingen van De Geus en Zalm. VNO-NCW sprak van „een positief signaal” en MKB-Nederland van een „eerste handreiking”. Maar de vakbeweging vindt het bod te mager. FNV-voorzitter De Waal ziet niets in „een klein beetje verzachting in ruil voor een enorme concessie”.
Het kabinet heeft dinsdag samen met de prinsjedagstukken ook zijn WAO-voorstellen naar de Kamer gestuurd. De plannen, die in 2006 ingaan, moeten leiden tot een daling van het aantal arbeidsongeschikten met enkele honderdduizenden.
Als de instroom van arbeidsongeschikten in 2009 voldoende is gedaald, gaan de WAO-uitkeringen in 2009 mogelijk omhoog en worden de WAO-boetes voor werkgevers afgeschaft. De ingrepen in de WAO moeten uiteindelijk een bezuiniging van 2 miljard euro per jaar opleveren.