Binnenland

„Meer oorzaken voor olievervuiling dan Shell”

DEN HAAG (ANP) – Vier Nigeriaanse boeren hebben oliemaatschappij Shell voor de rechter in Den Haag gesleept wegens grootschalige vervuiling van hun leefomgeving. De boeren, in de rechtszaak bijgestaan door Milieudefensie, menen dat Shell verantwoordelijk is, omdat het bedrijf de leidingen niet op tijd vervangt, slecht onderhoudt en slecht beveiligt. Ze eisen schoonmaak en een schadevergoeding. Shell zegt de vervuiling in de drie dorpen van deze Nigerianen te hebben opgeruimd, ondanks het feit dat die is veroorzaakt door sabotage.

11 October 2012 17:49Gewijzigd op 14 November 2020 23:41
(VLNR) De Nigeriaanse boeren Friday Alfred Akpan-Ikot Ada Udo en Eric Dooh, Nini Okey Uche van de Nigeriaanse ambassade, advocaat Prince Chima Williams, en de boeren Chief Fidelis A. Oguru-Oruma en Alali Efanga staan bij de rechtbank voor aanvang van de r
(VLNR) De Nigeriaanse boeren Friday Alfred Akpan-Ikot Ada Udo en Eric Dooh, Nini Okey Uche van de Nigeriaanse ambassade, advocaat Prince Chima Williams, en de boeren Chief Fidelis A. Oguru-Oruma en Alali Efanga staan bij de rechtbank voor aanvang van de r

Bovendien zou olie die weglekt bij werkzaamheden van de maatschappij, niet het grootste probleem zijn in de Nigeriaanse kuststreek. De advocaten van de oliegigant probeerden donderdag de rechtbank ervan te overtuigen dat de meeste vervuiling in de Nigerdelta wordt veroorzaakt door criminaliteit als sabotage, oliediefstal en illegale raffinage. Diefstal uit Shell-leidingen zou neerkomen op 150.000 vaten per dag. Bij het aftappen en verwerken komt een groot deel van de ruwe olie in het milieu terecht, aldus Shell. Soms worden opzettelijk leidingen lekgeprikt, om schadevergoeding los te peuteren of betaald opruimwerk te verkrijgen.

Milieudefensie betoogt echter dat de oliemaatschappij veel te lang heeft gewacht met het vernieuwen van leidingen en deze ook slecht beveiligt. „Een zorgvuldige oliemaatschappij zou het saboteurs onmogelijk maken de leidingen te bereiken. Shell heeft geen enkele compassie met deze mensen die al jarenlang lijden door de vervuiling.”

Ook zou het bedrijf traag reageren op meldingen van lekken. Daardoor loopt volgens de milieuclub jaarlijks een hoeveelheid olie weg gelijk aan de ramp met de ExxonValdez . Als Shell begin deze eeuw de oude pijpleidingen had vervangen, was het waarschijnlijk niet zover gekomen, aldus Milieudefensie. „Het lijkt of Shell in een andere wereld leeft, een papieren werkelijkheid die in niets lijkt op het harde dagelijkse bestaan van de boeren in de door olie vervuilde Nigerdelta.”

Het is voor het eerst dat een Nederlands bedrijf zich voor de Nederlandse rechter moet verantwoorden voor milieuschade in het buitenland, aldus Milieudefensie.

Shell: „De oplossing van de problemen in de Nigerdelta ligt niet in het voeren van rechtszaken, maar in samenwerking tussen overheid, lokale bevolking en oliemaatschappijen.” Criminaliteit en armoede, voorkomen van verdere vervuiling en schoonmaak moeten volgens het bedrijf zo worden aangepakt.

Een uitspraak in de zaak wordt eind dit jaar of in 2013 verwacht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer