Christen voelt zich verantwoordelijk voor rest van de wereld
AMSTERDAM – Wat doet de gemiddelde Nederlander voor de rest van de wereld? Dat is heel divers, blijkt uit een rapport. Maar aanhangers van christelijke partijen komen er desondanks heel aardig vanaf.
Goede bedoelingen, daar hebben we niet zoveel aan, moeten ze bij het NCDO –centrum voor mondiaal burgerschap– gedacht hebben. In het verleden onderzocht de organisatie uit Amsterdam vooral hoe mensen aankijken tegen zaken als ontwikkelingssamenwerking.
Het nieuwste rapport, dat woensdag verscheen, zoomt niet in op woorden, maar op daden. Hoeveel geeft hij aan een goed doel? Hoeveel verantwoordelijkheid neemt hij om mondiale vraagstukken op te lossen?
Wie dacht dat dit vooral linkse thema’s zijn, komt niet geheel bedrogen uit. Mensen die op GroenLinks stemmen, scoren erg hoog in het onderzoek.
Maar daarmee is niet alles gezegd. Steeds weer blijkt dat de onderzochte thema’s ook hoge ogen gooien bij mensen die op ChristenUnie en SGP stemmen.
Dat blijkt bijvoorbeeld bij thema’s als mobiliteit. Vooral GroenLinksers nemen vaak de trein, maar CU- en SGP-stemmers komen direct daarna.
Bij het doneren aan goede doelen is dat nog duidelijker. Aanhangers van CU en SGP geven niet alleen het vaakst, maar ook verreweg het meest. Collectanten hebben het vooral zwaar bij PVV-stemmers: die geven relatief lage bedragen – áls ze al iets geven.
Die tweedeling blijkt vaker in het rapport. Aanhangers van de PVV blijken het minst bereid hun verantwoordelijkheid te nemen voor het oplossen van mondiale vraagstukken, die van christelijke partijen en GroenLinks het meest. Ook stemmers op D66 scoren goed in het onderzoek van NCDO.
Toch is er wat de opstellers betreft geen reden om genoegzaam achterover te leunen. De steun voor ontwikkelingssamenwerking komt steeds meer onder druk te staan. Ook is het minder vanzelfsprekend geworden dat principes –bijvoorbeeld over verantwoordelijkheid voor mensen ver weg– zich vertalen in gedrag dat bij mondiaal burgerschap past.