Binnenland

Dekker wil recessie helpen bestrijden

Minister Dekker (VROM) vat het begrip ruimte uit de naam van haar departement heel breed op. De bewindsvrouw, afkomstig uit het bedrijfsleven, ziet het als haar taak flink mee te helpen Nederland weer uit de recessie te trekken. Ze wil dat doen door meer ruimte te bieden voor wonen, ondernemen en infrastructuur.

16 September 2003 16:55Gewijzigd op 14 November 2020 00:34
Minister Dekker
Minister Dekker

Zonder omwegen neemt ze afstand van de ”rode contouren” van haar voorganger Pronk, die wildgroei in de bebouwing wilde tegengaan. Dekker komt volgend jaar met een nieuwe ”Nota ruimte”.

Nu al staat vast dat landelijke gemeenten meer ruimte krijgen om te bouwen voor de eigen bevolkingsaanwas en voor lokale bedrijvigheid. De vrees dat Nederland langs de snelwegen wordt volgebouwd met industriegebieden heeft de minister niet.

De minister wil haar departement omvormen van „hindermacht tot ontwikkelkracht.” De bezuinigingsdoelstelling van het kabinet, 180 miljoen euro in 2004, ziet ze daarbij zelfs als een prikkel om haar ministerie doelmatiger te laten werken.

Bezuinigen kan „gezond zijn”, zei de minister tijdens de toelichting op haar begroting. Want een afgeslankte overheid moet zich op hoofdlijnen richten, ontwikkelt minder vergezichten en let vooral op de uitvoering van beleid.

Ze vat de koe bij de horens, want de minister heeft al uitgeplozen dat van de 400 regels er in elk geval 100 verdwijnen, terwijl er ook nog eens 100 worden samengevoegd. „Gewoon omdat die regels belemmerend werken voor de ontwikkeling waarvoor ze ooit zijn bedoeld”, verklaart de bewindsvrouw. De resterende regels zullen des te strenger worden gehandhaafd.

Als gevolg van de bezuinigingsdoelstelling moeten tot 2007 600 ambtenaren (15 procent) hun biezen pakken.

Bijna de helft van de begroting van VROM (3,4 miljard euro) gaat op aan het verstrekken van huursubsidies. Per 1 juli 2004 gaat ook hier het bezuinigingsmes snijden. De huursubsidie gaat gemiddeld met 12 euro per maand omlaag. Voor iemand op bijstandsniveau „weegt dat zwaar, maar het is niet onbetaalbaar”, stelt minister Dekker.

Door de ingreep in de huursubsidies hoeft er niet gekort te worden op subsidies voor stedelijke vernieuwing. In overleg met de dertig grote steden, de zogeheten GSB-gemeenten, worden 56 aandachtsgebieden aangewezen waar de „herstructurering met voorrang” wordt aangepakt. De bewindsvrouw wil rijke woningbouwcorporaties prikkelen om meer te investeren in de stedelijke woningmarkt, zowel voor de financiering van verouderde wijken als voor nieuwbouw.

Minister Dekker kondigt verder aan dat de huursector meer marktconform moet worden. Het huidige beleid zit te zeer „op slot”, waardoor de doorstroming op de woningmarkt stokt.

Zonder aanvullende maatregelen zal het woningtekort over tien jaar even groot zijn als nu het geval is. „Dat vind ik niet acceptabel”, stelt de minister.

Dekker wil niet alleen ruimte voor meer nieuwbouwlocaties, ze komt ook met een ”actieplan studentenhuisvesting”. Ze wil gemeenten en corporaties aansporen tot meer daadkracht om het tekort aan studenteneenheden weg te werken. Met het sluiten van campuscontracten wil de minister voorkomen dat afgestudeerden in hun oude kamer blijven wonen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer