Wereldbank zoekt einddatum voor armoede
TOKIO (ANP) – De Wereldbank moet een concreet jaartal prikken waarin extreme armoede uit de wereld kan zijn geholpen. Dat stelde de nieuwe president van de ontwikkelingsbank, Jim Yong Kim, donderdag in Tokio.
„Het is een enorme uitdaging om het einde van armoede te versnellen, maar we moeten het proberen”, zei Kim. „We hebben een einddoel nodig om zo effectief mogelijk te kunnen werken. Al onze acties moeten er op gericht zijn het einde van armoede te bewerkstelligen.”
Kim, die sinds juli de leiding heeft over de Wereldbank, denkt dat de strijd tegen extreme armoede nog maximaal 25 jaar zal duren. Hij verwacht binnen een jaar een concreet einddoel voor die strijd te kunnen stellen.
De Wereldbank definieert extreme armoede als een beschikbaar inkomen van hoogstens 1,25 dollar per dag. „Maar we staan niet te juichen als we iedereen op minstens 1,26 dollar hebben gekregen”, stelde Kim. „We moeten de kwetsbaarheid van de armste groepen aanpakken, zodat ze niet bij de volgende voedselcrisis weer door de ondergrens zakken.”
Kim sprak aan de vooravond van de jaarvergadering van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die wordt deels overschaduwd door het eilandenconflict tussen China en Japan. China besloot zijn centralebankpresident en minister van Financiën niet naar Tokio af te vaardigen.
Kim , een Amerikaan met Zuid-Koreaanse ouders, verwacht dat beide landen „binnen enkele maanden” weer tot rede zullen komen. „Er is meer dat de Aziatische landen verbindt, dan dat ze scheidt.”