Binnenland

Krijgsmacht moet overal inzetbaar zijn

De Nederlandse krijgsmacht moet voor „100 procent” inzetbaar zijn om in het buitenland te kunnen opereren. Samen met de historische bezuinigingen betekent dit dat de krijgsmacht de komende jaren flink op de schop gaat. Defensie houdt rekening met zo’n 2000 gedwongen ontslagen.

16 September 2003 16:24Gewijzigd op 14 November 2020 00:34
Minister H. G. J. Kamp
Minister H. G. J. Kamp

Dat zeiden de bewindspersonen Kamp en Van der Knaap vorige week tijdens een toelichting op hun begroting.

De wereld is veranderd en de krijgsmacht moet daaraan worden aangepast. Minister Kamp is daarbij niet van plan de kaasschaaf te hanteren. Hij heeft duidelijke keuzes gemaakt. De bezuinigingen en de keuze voor een zogeheten expeditionaire (volledig inzetbare) krijgsmacht zullen vooral bij het personeel van Defensie hard aankomen. Van de 72.000 mensen die nu bij de krijgsmacht werken, moeten er zo’n 12.000 weg. Er zullen weer 5000 nieuwe mensen bijkomen, waardoor de krijgsmacht uiteindelijk op zo’n 65.000 militairen en burgers uitkomt.

Bij de bezuinigingen worden de staven in Den Haag niet gespaard. „De trap moet van bovenaf worden schoongeveegd”, aldus staatssecretaris Van der Knaap. De bewindslieden doen hun uiterste best het overtollige personeel binnen Defensie of bij andere departementen onder te brengen, maar sluiten gedwongen ontslagen niet uit. Ze houden er rekening mee dat er voor ongeveer 2000 man personeel geen plaats is.

Opvallend is dat er een regeling komt voor militairen en burgerpersoneel om vervroegd uit dienst te gaan, terwijl het kabinet juist oudere werknemers ertoe oproept om, in verband met de vergrijzing, langer door te blijven werken.

De voorgenomen bezuinigingen kennen „hun weerga in de Nederlandse geschiedenis niet”, aldus de bewindslieden. Alle keuzes die nodig waren, zijn gemaakt vanuit de gedachte dat de Nederlandse krijgsmacht niet meer alleen opereert maar deel uitmaakt van de NAVO.

Dat schept volgens Kamp de mogelijkheid om te schrappen en toch te voldoen aan wat het bondgenootschap verlangt. „Met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk is er geen land dat naar verhouding zo veel kan inzetten. Wij geven per hoofd van de bevolking driemaal zo veel uit aan defensie als de Amerikanen.”

Concreet verdwijnen er vier van de veertien fregatten, sluit de landmacht twee kazernes in Ede en de legerplaats in Seedorf, en verliest de luchtmacht de helikopterbasis Soesterberg en de Vliegbasis Twenthe. Ook verdwijnen er negentien van de 137 F-16’s. Staatssecretaris Van der Knaap is druk bezig met de voorbereiding van een besluit over de aanschaf van de Joint Strike Fighter. Daarover moet nog tijdens dit kabinet een besluit vallen.

In een interview met het ANP ter toelichting op de begroting stelt minister Kamp dat de dreiging van het terrorisme twee jaar na de aanslagen van 11 september minder is geworden. Dat is volgens hem mede te danken aan de inzet van de Amerikaanse president Bush.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer